Nová kniha se jmenuje Historie Norimberské a Řezenské cesty na území západních Čech a autor ji veřejnosti představil v kladrubském muzeu.

Kniha podle jeho slov vznikala 18 až 19 let a je spíše odbornějšího rázu, než byly knihy předchozí. „O historii jsem se dříve vůbec nezajímal. To se zlomilo v roce 1971, kdy jsem byl jmenován vedoucím agitačního střediska v Kladrubech. V této funkci jsem začal vydávat kladrubský zpravodaj. V té době jsem působil také jako ředitel školy, a tak jsem vlastně dostal celou věc příkazem,“ řekl s tím, že jeho cílem bylo, aby vznikající zpravodaj nebyl jen nudným oznamováním událostí, aby nebyl strohý, ale přál si, aby se obyvatelům Kladrub líbil.

„A tak jsem začal postupně přidávat články z historie vsi, čerpané z různých knih. Obratem jsem zjistil, že o tento typ informací mají zdejší obyvatelé opravdový zájem. No a tak jsem se stal nakonec i historikem,“ dodal s úsměvem.

Knihu je už teď možné si koupit v Regionálním muzeu Kladruby, nebo si ji zapůjčit v kladrubské knihovně. Pokřtěna byla symbolicky vodou z Úhlavky, která protéká místy, o kterých se v knize píše. Kmotry knihy se stali představitelé města, které vydání knihy finančně podpořilo, a také dlouholetý autorův kamarád František Trhlík a pracovník muzea Jiří Šmahel. „Ale opravdové díky patří celé rodině, zejména synovi Martinovi, který pomohl s knihou zejména po grafické stránce, a synovi Zdeňkovi, který přidal fotky,“ doplnil.

Monika Šavlová