Stejně pozitivně hodnotí vzrůstající zájem dětí, který lze zaznamenat vždy po různých besedách, které knihovny pořádají.

Například knihovna v Tachově pořádá doprovodné akce pravidelně. Úspěšnou je celorepublikově literární soutěž Tachovská Reneta. „Na prázdniny máme připravenou soutěž pro děti, kdy můžou namalovat maskota, který bude naši knihovnu zdobit," sdělila Deníku vedoucí knihovny Lenka Erretová.

Pro udržení nebo zvýšení počtu čtenářů se snaží knihovny vyjít zájemcům maximálně vstříc. K tomu patří například i meziknihovní výpůjčky. „Když knihu nemáme, tak si ji objednáme z jiné knihovny. Na tuto službu už si lidé zvykli, velice často ji využívají a chválí si ji," vysvětlila dále Erretová.

Knihy si do Tachova nakupují pravidelně, a to několik do měsíce. Celkem má tachovská knihovna sto šest tisíc knih.

„Se školami a školkami máme velice dobrou spolupráci a pořádáme mnoho společných akcí. Jsem ráda, že to takto  funguje, protože je velice důležité, aby děti začaly číst od mala, pak zůstávají věrné i v dospělosti," dodala.

Velké městské knihovny jsou na Tachovsku pouze čtyři – najdete je v Tachově, Boru, Plané a Stříbře. V menších obcích jsou místní knihovny, které zpravidla spolupracují se jmenovanými městskými.  A ustálený počet zájemců o příběhy v knihách je prý i ve Stříbře. „Dostáváme se celá léta na stejné nebo velice podobná čísla. Nejvíce čtou malé děti a lidé v důchodu. Převážně jde o ženy a je jedno, jestli je jim deset nebo šedesát," řekla Deníku Božena Solová, vedoucí městské knihovny ve Stříbře.

Ve Stříbře pasovali několik dětí na čtenáře a jako dar jim věnovali vstup do knihovny na rok zdarma a setkávají se s pozitivní odezvou. Čeká na ně pak šedesát tři tisíc svazků knih.