Koncert pořádá strážský rodák Michal Spurný. „Loni se podařilo vybrat 40 tisíc korun, letos odhadujeme, že by to mohlo být kolem 70 tisíc. Peníze spravuje farnost v Boru, která připravuje jednotlivé kroky, které schvaluje Diecéze v Plzni. Kostel je pod dohledem památkářů a všechny kroky se musí konzultovat. Věříme, že za pár let kostel získá zpět svojí krásnou dominanci,“ uvedl organizátor.

Koncert se koná v neděli 22. července od 15 hodin. „Podle pana Svěceného jsou prostory strážského kostela pro koncertní účely unikátní s vynikající akustikou,“ uvedl dále Spurný.

Kromě Jaroslava Svěceného vystoupí v programu nedělního koncertu také jeho dcera Julie. Ta již v zahraničí získala několik ocenění a studuje na Royal Academy of Music v Londýně. „Že bude stát po boku svého otce na koncertě ve Stráži u Tachova je velmi unikátní záležitost. Pan Svěcený hledal termín, kterého by se mohla zúčastnit i jeho dcera. V týdnu po koncertu ve Stráži začíná velký festival v jižních Čechách, kde spolu koncertují. Proto se podařilo zajistit její účast i na koncert ve Stráži,“ dodal organizátor strážského koncertu.

Dvojici rodiny Svěcených doprovodí Jitka Navrátilová na cembalo. V programu zazní díla Paganiniho, Bacha, Smetany a dalších mistrů, včetně vlastní skladby Jaroslava Svěceného.

plocha během vyřezávky
FOTO: Zachraňují vzácné kytky z luk Na požárech