Policejní prezidium Horní Falc informovalo své české kolegy, že naprostá většina z několika tisíc kontrolovaných osob přijíždějících z ČR do SRN měla všechny předložené doklady v pořádku, přesto se ale objevilo několik případů, kdy byla předložena falešná potvrzení testů covid-19. Němečtí policisté před falzifikáty důrazně varují.

Oddělení pro pacienty s covidem-19
Za pondělí přibylo 12 150 nakažených. Těžkých případů je rekordní počet

„Takovéto pokusy obejít zákonné normy jsou příslušným státním zastupitelstvím přísně a důsledně trestány. Hrozí tedy citelné trestněprávní sankce, jako například vysoké peněžité tresty,“ informovala plzeňská krajská policejní mluvčí Pavla Burešová.

Upozornila, že pokud někdo nemá při překročení hranic se SRN všechny dokumenty v pořádku, může dostat pokutu, která je stanovena dle výše příjmu a může dosáhnout částky až 5000 euro.

Dezinfekce na ruce
Možnost nákazy covidem z povrchu se přeceňuje, domnívají se odborníci

Testy na covid-19 kontrolují u cestujících, přijíždějících či zejména přilétajících z rizikových oblastí, i čeští policisté. Na pražském letišti ale dosud žádný padělek neodhalili. „Do současné doby policisté Inspektorátu cizinecké policie Praha-Ruzyně nezjistili případ, kdy by se osoba prokázala falešným potvrzením o negativním testu na covid-19,“ uvedla v úterý odpoledne mluvčí cizinecké policie Renata Grecmanová.