V letošním roce budou v kostele pokračovat práce v rámci druhé etapy restaurátorské obnovy vnitřních omítek. To je podle starosty Miroslava Plincelnera práce na několik měsíců. „Firma si staveniště převezme tento týden. Předpokládám, že na podzim bychom mohli být z nejhoršího venku, do té doby bude kostel pro veřejnost uzavřen. Poté by se mohl opět otevřít,“ řekl Deníku černošínský starosta.

V postupné rekonstrukci kostela to ale není zdaleka všechno, co je třeba udělat. „Jak se říká, že je na něčem práce jako na kostele, tak v našem případě to stoprocentně platí. Je toho ještě opravdu mnoho. V současnosti připravujeme program pro sanaci dřevěných prvků, jako jsou dveře, okna, obložení a podobně,“ dodal Plincelner s tím, že další potřebné restaurátorské práce, jako jsou například opravy fresek, či varhan, jsou spíše pro další generace.

Město Černošín v posledních letech investovalo do rekonstrukce kostela podle slov starosty zhruba čtyři a půl milionu korun. „Největší investicí byla oprava terasovité zdi okolo objektu,“ uvedl. Z dalších prací byl mimo jiné opraven vstupní portál kostela, vrcholová ozdoba, byla rovněž vyměněna hrotnice v krovu.

Ilustrační foto
Tip Deníku: Slet čarodějů a čarodějnic v Boru