Odroku 2005 probíhal v obci projekt pod názvem Kostelec – ČOV a kanalizace, který byl ukončen v letošním dubnu. Obec, ale i kraj a resortní ministerstva výstavba čističky odpadních vod, kanalizace a vybudování infrastrukury přišla na několikamilionové částky. „Vše se uskutečnilo ve třech etapách,“ informoval nás starosta Kostelce František Trhlík. Tou první byla právě čistička odpadních vod, jejíž výstavbu zadotoval Plzeňský kraj pěti miliony korunami. „Současně se stavěla stabilizační nádrž, která v sobě přijímá vyčištěnou vodu z ´čovky´ a veškerou dešťovou vodu z Kostelce,“ připomněl starosta. Na tuto nádrž obce ze svého rozpočtu vyčlenila 400 tisíc korun, půlmilionovou částku zaplatil opět kraj. „Dříve některé septiky přepouštěly odpad do návesních rybníků. Ty byly proto revitalizovány. I na to jsme dostali dotaci.

A to od ministerstva zemědělství z programu Leader prostřednictvím Místní akční skupiny Český Západ,“ podotkl František Trhlík. V současné době se uskutečňuje kolaudace nové kanalizace. Ta byla vybudována ve stávající staré kostelecké zástavbě. „Obecní rozpočet kanalizace přišla na více jak šest milionů korun,“ doplnil první muž radnice. To však není zdaleka vše, co mají kostelečtí zastupitelé pro rozvoj obce připraveno. „Čeká nás výstavba infrastruktury. Na pořad přijdou komunikace, chodníky a veřejné osvětlení. Na to bude potřeba osm milionů korun, o které jsme letos požádali ministerstvo pro místní rozvoj. Pokud nám dotace nebude schválena, požádáme o ni v příštím roce znovu,“ nastínil Trhlík náhradní alternativu. Zastupitelstvo Kostelce nerozhodlo o uvolnění peněz na základě vlastního úsudku. „Vše proběhlo za schválení veřejnosti.

Na to klademe velký důraz,“ uvedl starosta. V projektu už je také vybudování třešňové aleje a výstavba cyklostezky a trasy pro pěší. „Ještě více to zpříjemní život našim obyvatelům. Ale na druhou stranu tím také přilákáme turisty,“ dodal. Letos čeká Kostelec i plynofikace. Jedná se o společný projekt obce a společnosti Plzeňská plynárenská. „Plynofikace si vyžádá téměř sedmiapůlmilionovou investici. Tu však zaplatí společnost. My ji vlastně vrátíme třiapůlmilionu korun formou splátkového kalendáře.

Ten je rozložený bezúročně na tříleté období,“ uvedl František Trhlík. Plynofikace povede z Ostrova, částečně se dotkne i Alfrédova a Beraního Dvoru. O přípojky projevilo zájem pětadevadesát procent vlastníků nemovitostí, kteří na ně přispějí deseti tisíci korunami. Touto částkou uhradí i zabudování hlavního uzávěru plynu. „S plynofikací začneme v červenci, ukončena bude na konci září, aby mohli zahájit topnou sezonu i obyvatelé nové zóny,“ dodal Trhlík.