Připraveny budou komentované prohlídky, koncerty, divadelní představení, stejně tak jako tomu bylo i v minulých letech. Návštěvníci si mohou prohlédnout běžně nepřístupné části kostelů, například varhanní kůry, sakristie, věže, krypty nebo klášterní zahrady.

V našem regionu se Noci kostelů zúčastní: kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plané, klášterní kostel a kostel sv. Jakuba v Kladrubech. „Naše farnost se do akce zapojuje už popáté a návštěvníci se mohou těšit na program jak v klášteře, tak v kostele na náměstí," řekl Deníku kastelán kladrubského kláštera Milan Zoubek.
„Návštěvníky čeká slavností zahájení v osmnáct hodin, dvě komentované prohlídky a návštěva jinak běžně nepřístupné kaple Všech svatých. V kostele na náměstí se kromě jiného můžete zúčastnit také meditace," dodal kastelán.

Z návštěvnosti mají v kladrubské farnosti radost, každoročně se přijde podívat okolo dvou set lidí.

„V Plané začíná program od devatenácti hodin slavnostním zahájením a návštěvníci se mohou mimo jiné těšit na noční výstup na věž, která v těchto večerních hodinách nebývá jinak veřejnosti přístupná. Z věže se pak v půl desáté večer žehná městu. Noci kostelů se Planá účastní letos potřetí a během minulých ročníků navštívilo náš kostel kolem osmdesáti lidí, letos mi myslíme, že by číslo mohlo být vyšší," řekla Deníku ředitelka MKS Planá Milena Nová.

Tachovská římskokatolická farnost se k Noci kostelů letos nepřipojí. K dotazu na důvod řekl Deníku tachovský farář Václav Vojtíšek: „Farnost by se velmi ráda k akci připojila a v minulých letech tak i učinila. Bohužel, zájem ze strany návštěvníků byl minimální. Těch, kteří si do tachovského kostela Nanebevzetí Panny Marie cestu našli, bylo méně než spolupracovníků a organizátorů, kteří celou akci připravovali, a tak jsme se rozhodli od účasti v letos ustoupit."

Noc věnovanou kostelům si ale připomenou například ještě farníci na Borsku, v Domaslavi, případně věřící v kostele sv. Václava v Tachově.

Jaroslava Hohlová