Italové, Poláci, Velšané. To je výčet jen několika zástupců národností, kteří přijeli v sobotu na hrad Krasíkov u Kokašic předvést něco ze svého kulinářského umění při Slavnosti jablek.

„Zahájení akce bylo v 11 hodin a kulturní program probíhal od 13 do 17 hodin. Na své si přišli obdivovatelé řemeslných a uměleckých dílen,“ řekla Miroslava Válová, jedna z pořadatelek. Děti i dospělí se mohli aktivně podílet na činnostech výtvarných, hudebních a dramatických dílen. K vidění byla i umělecká řemesla, skupina historického šermu, hudební a divadelní vystoupení, fotografické výstavy a dražba fotek. Gurmáni ocenili moštování a ochutnávky jablečných specialit. „Švamberské stezky chuti“ nás seznámili se specialitami domácí i zahraniční kuchyně z vybraných restaurací. Nejzajímavější byla soutěž o nejchutnější a nejhezčí štrúdl. Vyhrála mladá maminka, paní Frouzová z Holostřev.

„Žádný speciální recept jsem neměla. Dala jsem do štrůdlu to, co jsem našla doma,“ řekla překvapená výherkyně. Na slavnosti se mohli návštěvníci vydat i speciálně vypraveným vlakem, který byl uzpůsoben i na přepravu kol a byl k němu připojen i bufetový vůz. U příležitosti této slavnosti byl uspořádán i cyklovýlet s průvodcem a cílem samozřejmě bude hrad Krasíkov. Cyklisté si mohli zvolit těžší třicetikilometrovou, nebo lehčí patnáctikilometrovou trasu.