Nebude chybět soutěž o nejhezčí a nejchutnější jablečný štrúdl, speciální jablečné pivo a jablečné menu v místních restauracích. Novinkou budou žonglérská vystoupení nebo otevření prvního hradního WiFi spotu. Slavnosti jablek začnou v 10 hodin.

Řemeslný jarmark bude patřit především nositelům značky Místní výrobek ze západu Čech. „Ostatní prodejci najdou své místo na úpatí vrchu, kde bude samostatné tržiště," uvedl Jan Florian z pořádající Místní akční skupiny Český Západ – Místní partnerství.

Na hlavním pódiu vystoupí folkoví muzikanti Hynek Kočí a Pavel Vozka, středověký hudebník Ventus, skupina Ocho Ríos, mužský vokální kvintet Hlasoplet a na závěr soubor historické hudby Cavalla Canor. V blízkosti zříceniny hradu Švamberka se odehraje program pro děti s loutkovým divadlem, tvůrčími dílnami, či flašinetářem. „Letos bychom rádi nabídli místním obyvatelům prostor pro prodej domácích specialit a vlastních výpěstků. Inspiroval nás nápad dětí, které vloni na slavnosti přišly s vlastními jablečnými povidly," dodal Florian.

K mání bude množství dalších jablečných specialit, moštu, křížal, koláčů, buchet, či jablečné pivo. Do soutěže o nejchutnější a nejhezčí jablečný štrúdl je možné přihlašovat záviny do 14 hodin, výsledky budou vyhlášeny v 16 hodin.

Letošní slavnosti budou mít podle organizátorů i trochu futuristický nádech. „Kromě žonglérských vystoupení, workshopů a netradičních moderátorek bude otevřen první hradní outdoorový WiFi spot a návštěvníci Krasíkova se budou moci zdarma připojit na internet," vysvětlila Miroslava Válová, manažerka pořádajícího Mikroregionu Konstantinolá­zeňsko. Zájemci o moderní technologie si budou moci prohlédnout také internetový uzel, který je umístěn ve věži kaple Máří Magdalény.

Ke Slavnostem jablek se opět připojí Dvůr Krasíkov s farmářskou mini zoo a výrobnou mýdla. Od 20 hodin pak ve stodole začne country bál s kapelami The Storm a Michal Tučný Revival a s amatérskou soutěží v country tancích.

Návštěvníci mohou na Krasíkov přijet vlakem po trati Pňovany – Bezdružice, kde bude mimořádně jezdit moderní motorový vlak RegioShark, a využít přípoje na speciální linku dobového autobusu Jablečný expres. Ten bude jezdit po celý den. Parkování na úpatí vrchu.