Sto deset tisíc korun stálo pořízení několika souprav systému walkodile, který slouží k zajištění vyšší bezpečnosti nejmenších dětí mateřských škol při vycházkách do města. Třídy z mateřských škol však s tímto zařízením v Tachově potkáte zřídkakdy, přestože od pořízení bezpečnostních systémů uplynulo zhruba půldruhého roku.

Podle představitelek mateřských škol ale zařízení ladem neleží. „Je pravda, že když jdeme třeba do parku, tak ho nepoužíváme. Ale využíváme tento systém na delší vycházky po městě," řekla Deníku ředitelka Mateřské školy Sadová Alena Malá. „V naší školce máme tento systém především pro nejmenší děti, ty starší už umí chodit ve dvojicích," dodala.

Ale právě pro společné vycházky bylo zařízení v lednu 2014 do čtyř tachovských školek zakoupeno. „Když se na poradách ptám, odpovídají ředitelky, že walkodile využívají spíše na delší trasy. Je pravda, že po Tachově jsem děti ze školek s tímto systémem příliš neviděl," připustil za zřizovatele vedoucí odboru školství Josef Kožnar.

Variabilní bezpečnostní zařízení funguje tak, že dítě se obleče do reflexních popruhů, které se pak přichytí dvoucestnou bezpečnostní sponou k páteřní ose. Bezpečnostní spona zamezuje nečekanému odepnutí a systém je zkonstruován tak, že dítě podrží i při náhodném klopýtnutí, neboť drží bezpečné vzdálenosti mezi dětmi.

Pořízení systému stálo 110 tisíc korun, město bylo připraveno v případě zájmu objednat další soupravy. „Pokud by se walkodile výrazně osvědčil, soupravy by se přiobjednaly, v tuto chvíli se ale s dokoupením nepočítá," dodal Kožnar.

Také v MŠ Pošumavská využívají systém jen pro nejmenší. „Využíváme ho pro malé děti v menších skupinách, než se naučí chodit v zástupu," uvedla ředitelka Ladislava Pitrová s tím, že někdy se systém používá ke hrám v zahradě.

Systém walkodile se do Česka dostal z Velké Británie, kde se úspěšně používá už několik let. Právě v Británii jej v praxi při stáži poznaly některé učitelky tachovských mateřských škol. „Výrobek je to dobrý, ale je koncipován pro zařízení, kde je méně dětí na jednu učitelku," řekla Deníku ředitelka MŠ Stadtrodská Zuzana Haníková.

Před vycházkou je třeba děti do tohoto systému zapojit, a to je právě jednodušší a rychlejší v případě, že pedagožka má na starosti méně dětí.
Projekt walkodile má tři základní cíle. Prvním je zvýšit pasivní bezpečnost dětí v provozu právě díky používání nového bezpečnostního systému. Dále dává projekt možnost učitelkám i dětem procvičovat pravidla silničního provozu v praxi. Navíc podle zástupců projektu pro Česko dlouhodobé používání systému eliminuje některé příčiny syndromu vyhoření pedagogických pracovníků, protože učitelky nemusejí děti neustále upozorňovat a napomínat, aby se držely za ruce, nevybíhaly a podobně.