Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchaři chtějí prodat zkušenosti z ciziny

TACHOV, PLZEŇ - Několikaleté kuchařské zkušenosti získané v zahraničí se spolu se svým bratrem rozhodl v Čechách prodat devětadvacetiletý Jan Hvizdoš z Tachova

26.6.2008
SDÍLEJ:

Devětadvacetiletý kuchař Jan Hvizdoš (na snímku), chce spolu se svým bratrem prodat zkušenosti získané v zahraničí. Foto: Archiv J.H.

V Plzni otevřel v Thámově ulici restauraci, která by měla hosty přilákat nejen tradiční českou kuchyní, ale hlavně změnou zažitého jídelníčku. „Poznal jsem, že strávníci jsou už těmi těžkými českými jídly utahaní. My proto do tradičních jídel chceme přinést něco nového, co ale bude mít zároveň český ráz. Hlavně se spoléháme na bylinky a věříme, že strávnící ten rozdíl poznají,“ míní Jan Hvizdoš, který vařil v hotelích například v Německu a Velké Británii.

Zkušenosti ale nasbíral také v Americe. Mezi klienty, kteří si pochutnávali na jeho specialitách, byla řada celebrit. „Například bývalý britský ministerský předseda Tony Blair. V Anglii bývá zvykem, že host, kterému jídlo chutná, navštíví kuchaře, který mu menu připravil. A dokonce si nechá připravit ještě jednu porcičku s sebou. Několikrát se mi to stalo. A je to velká pocta,“ potěšilo devětadvacetiletého kuchaře.

Plzeňské konkurence se sourozenci nebojí. „Chodí k nám okukovat, jak co děláme. Z jejich chování poznám, že se jedná o konkurenci,“ usmívá se Jan Hvizdoš. Ten zároveň věří, že jeho práci ocení i noví zákazníci. „Restaurace, která tady přednedávnem byla, ztratila vzhledem k přístupu bývalého majitele jakýsi dobrý punc, ale já doufám, že si k nám klienti zase cestu najdou,“ dodal. Zajímali jsme se o to, jakou kuchyni obyvatelé tachovského regionu vyznávají.

„Upřednostňuji spíš stravu lehčí, to znamená hlavně zeleninové pokrmy. Pak si umím pochutnat na těstovinách. Tradiční vepřo knedlo zelo už mi tak trochu leze krkem. Sice je to národní jídlo, ale řada kuchařů s ním dělá nekonečné pokusy, které s tradicí už nemají pranic společného,“ krčí rameny Martin Zdráhal z Plané. „Když do hospody na jídlo, tak jedině na gulášek. Ale ten musí být podle mých představ. Ne moc ostrý a hlavně musí být z jemného hovězího masíčka,“ usmívá se Jaroslav Klestil z Tachova.

„Vyznávám resturace, ve kterých jejich majitelé dokáží navodit pravou domácí atmosféru. Nesnáším totiž komerční prostředí. Někteří hospodští totiž chtějí mít co nejvíc stolů, a tím pádem i hodně hostů. Ale jak se tam pak cítí náhodní klienti, to je příliš nezajímá. Škoda, české pohostinství by si zasloužilo ze strany provozovatelů lepší pozornost,“ je přesvědčená sedmatřicetiletá Květoslava Janovská ze Stříbra.

Autor: Miloš Němec

26.6.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Návštěva prezidenta ČR Miloše Zemana v Horšovském Týně
85

OBRAZEM: Měli byste opravit Míčovnu, vzkázal prezident v Horšovském Týně

Vernisáž výstavy fotografií v muzeu v Černošíně.
16

FOTOGALERIE: Dva autoři vystavují v muzeu

SLEDUJTE ON-LINE: Prezident Miloš Zeman diskutuje s občany v Horšovském Týně

Plzeňský kraj - Sledujte s Deníkem návštěvu prezidenta v kraji. 

FOTO: Města si po čtvrtstoletí znovu potřásla pravicí

Stříbro – Spolupráce mezi městy Stříbro na české straně a Vohenstrauss na německé straně, trvá už několik desetiletí. Ta oficiální, na základě smlouvy o partnerství, pak 25 let. A právě tu chtěli zástupci obou měst stvrdit společným přátelským setkáním.

Nebude to jednoduché, míní kouč Vrba

Lucern (od zvláštního zpravodaje Deníku) – V české lize suverénně kralují a zdolávají jednu těžkou překážku za druhou. A uspět chtějí také v Evropské lize. Fotbalisty Viktorie Plzeň čeká dnes večer třetí zápas ve skupině G – na stadionu v Lucernu se postaví FC Lugano, poslednímu týmu ve skupině.

Oblast kolem Výrovského potoka je v pořádku, voda míří tam kam by měla

Bor – Nejednoho občana pobouřily fotografie Výrovského potoka, na kterých místo vypadá jako po povodni. V internetové diskuzi padl nejeden názor, že se zde protrhla hrázka a místo je zanedbané. Podle starosty Boru se ale jedná o omyl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení