Úkolem bylo okroužkovat co nejvíce labutí velkých. A také letošní léto ornitologové mluví o špatné sezoně. Hlavní část kroužkovací akce jednoho z nejtěžších létajících ptáků u nás se uskutečnila na přelomu prázdnin. Celkem skupina objela a zkontrolovala na Plzeňsku přes 50 vodních ploch a našli 21 hnízdících párů s mláďaty. „Letošní sezona byla pro labutě stejně špatná jako ty předešlé. Časy, kdy jsme na jeden zátah okroužkovali přes sto šedesát až sto sedmdesát ptáků, jsou dávno pryč a letos jsme se museli spokojit pouze s číslem sto dvacet devět odchycených, okroužkovaných a překontrolovaných labutí," říká ochránce zvířat a ornitolog Karel Makoň z plzeňské Záchranné stanice živočichů.

Sedm mláďat je vzácnost

Dříve častý jev, dnes vzácnost. „Rodiny se sedmi mláďaty byly pouze tři, přičemž častější byla mláďata dvě, tři, maximálně čtyři až pět," pokračuje v líčení situace Makoň. Čeho si ale ochránci zvířat užili oproti předchozím rokům rozhodně více, bylo množství času stráveného v neoprenu a mokrém oblečení. „Za dva víkendové dny jsme strávili ve vodě a na přejezdech mezi rybníky celkem dvacet hodin," poukazuje ornitolog. S odchytem labutí rodiny začali u Vejprnic (PS), pak se přesunuli ke Zbůchu (PS), do Hradišťan (PJ), následně do Merklína (PJ), Kouta na Šumavě (DO), Nedražic (DO), Pasečnice (DO), Mezholez (DO) a Tuněchod.

Následoval přesun na Tachovsko do Boru. „Na rybníku Vlčí jámy u Nového Dvora jsme tradičně přespali a kroužkování pak zahájili hned v neděli v devět hodin ráno. Následně jsme kroužkovali u Čečkovic, Holostřev, Tachova a Plané."

Z poslední lokality na Tachovsku se přesunuli na Plzeň – sever k Úněšovu, Bažantnici a závěr byl kolem deváté večerní na řece Berounce pod jezem u Kaceřova. V nebližších dnech čeká ornitology kroužkování na Rokycansku a návrat k několika menším rodinkám, které z časových důvodů přeložili na konec měsíce srpna.

„Akce se zúčastnilo celkem patnáct sehraných lidí, a proto také úspěšnost odchytu celých rodin byla obrovská," dodává ochránce zvířat s tím, že za víkend ujeli 400 km, přálo jim i počasí, které bylo oproti předchozím rokům příjemně teplé a bez trvalého deště. Vedoucí skupiny také děkuje všem zúčastněným za perfektně odvedenou práci.

Fakta z Plzeňska

Celkem za jeden víkend monitorovali ornitologové: 50 vodních ploch

našli: 21 hnízdních párů

odchytili a okroužkovali: 129 labutí velkých

na akci se podílelo: 15 lidí

Bor, Čečkovice, Holostřevy, Tachov a Planá

Zde všude okrožkovali ornitologové labutě na Tachovsku.