Oslavy korunovala vystoupení pražského dixielandu The Messengers a skupiny Michal Tučný revival. Konstantinovy Lázně byly osvobozeny 7. května 1945 97. pěší divizí US Army.

Abychom uvedli věc na pravou míru. Vojáky byli ve skutečnosti čeští nadšenci, kteří vlastní dobovou vozovou techniku, výstroj i výzbroj a pravidelně se zúčastní vzpomínkových akcí. „Přijeli jsme ze Šumavy a jsme v terénu už od středy," řekl Deníku Petr Barchánek, velitel skupiny. „Plzeňských oslav se nezúčastníme, ty necháme Plzeňákům. S nimi jsme projezdili Šumavu, ale teď už se vracíme domů, do Prachomet," dodal. A že byla zima? To nadšencům nevadilo. Prý jsou zvyklí z cest. „Dnes jsme například začali v Teplé, pak jsme projeli Horním Slavkovem, Toužimí a Krsy," připomněl Barchánek sobotní program, který nebyl zakončen v lázních, ale v domovské obci. „V Prachometech dáme pivo, posedíme u ohně a zahrajeme na kytary." Každá posádka na akci vyráží na své náklady, než se vrátí zpět do svého „kempu", utratí za palivo a další nezbytnosti až padesát tisíc korun.

Češi v amerických uniformách pravidelně navštěvují i americkou ambasádu v Praze. Letos neudělali výjimku. „Na Kampě jsme udělali konvoj a dojeli jsme až na Hrad," připomněl Bohumil Suda, jeden z nadšenců a majitel Jeepu Willys z roku 1942. „Američané mají radost, že uctíváme památku jejich předků," podotkl. Jen dodejme, že Prahu osvobozovala sovětská armáda. „K tomu se těžko něco říká. Všechno mohlo být jinak," uvedl Suda a narážel na fakt, že Pražané v květnových dnech 1945 spoléhali i na pomoc americké armády, která 6. května osvobodila Plzeň a chtěla pokračovat dále k hlavnímu městu. Z politicko-vojenských důvodů ale zůstala stát na demarkační linii. Sovětský diktátor Stalin totiž nedal svolení k dalšímu postupu Američanů, takže i generál Eisenhower, velitel expedičních sil v Evropě, navzdory protestům generála Pattona, odmítl dát povolení k akci.

Ale zpět do Konstantinových Lázní, kde se v sobotu slavilo. Událost si nenechala ujít ani Bohdana Růžková s dcerkou Svatavou. „Je to tu hezké a komorní. Člověk si toho více váží. Všechno je takové opravdové," vyjádřila žena své dojmy. „Dokonce jsem se svezli ve velkém americkém auťáku," doplnila maminku malá Svatava a ukázala na velký štábní vůz značky Dodge. „Šli jsme z Krasíkova v dešti a Američané nás svezli do Konstantinek," vysvětlila maminka.

Lázeňské město osvobodila 7. května 1945 sedmadeva­desátá pěší divize. „Zůstala zde ale pouhých několik desítek hodin, neboť již desátého května sem dorazily oddíly Šestnácté obrněné divize generálmajora Pierce. Prakticky ihned bylo přistoupeno k podniknutí kroků vedoucích k udržení pořádku," píší v publikaci Konstantinovy Lázně v roce 1945 autoři Karel Foud a Jiří Kalista. „Kromě zajištění dostatečného množství ubytovacích kapacit pro americké vojáky bylo místnímu německému obyvatelstvu nařízeno respektovat vyhlášky, vydané vojenským velitelem obce," je v publikaci dále uvedeno.

Starosta Karel Týzl si povzdechl, že oslavy poznamenalo chladné počasí. Nicméně na účast to nemělo vliv a vzpomínkový program si nenechaly ujít desítky lidí z celého kraje.