Touha po cizím dítěti, které chtěli se ženou do péče, přivede psychiatra Jana F. (67) z Tachovska před Krajský soud v Plzni. Podle obžaloby chtěl vyvolat porod u cizí ženy, aby chlapeček byl co nejdříve na světě. Ona by si tak nestihla vše rozmyslet a dítěte by se vzdala. Píchl jí proto látku, kterou neměl právo aplikovat a která mohla ohrozit život Kamily S. (23) z Ostravska i jejího plodu. Lékař, který ordinuje v Karlovarském kraji, ale obvinění odmítá.

ZÁJEMCE O DÍTĚ HLEDALA PŘES INZERÁT

Žena z Moravy se s psychiatrem a jeho manželkou seznámila přes inzerát na internetu. V té době měla sedmiměsíční holčičku, přesto znovu otěhotněla. Zjistila to dlouho, na interrupci bylo už pozdě. „Byla jsem ve špatné životní situaci, dítě jsem chtěla po porodu dát někomu do pěstounské péče,“ řekla policistům Kamila S. s tím, že nechtěla jít cestou „sociálky“ a podobně, protože si myslela, že je to zdlouhavé. Věděla ale, že na webu se zájemci o dítě najít dají. Zaujal ji právě inzerát manželky psychiatra z Tachovska, která psala, že hledá těhotnou maminku ve složité situaci, od níž by si mohla vzít dítě do péče. Psaly si přes sociální sítě a osobně se paki několikrát setkaly.

JE UVEDEN JAKO OTEC

Na Tachovsko s ní jezdil i její přítel, s nímž jedno dítě měla a druhé čekala. Po vzájemné dohodě ale měla uvést jako otce Jana F., který by si poté narozeného chlapečka vzal se ženou do péče. Lékař, zřejmě z obav, aby si vše nerozmyslela, se ale podle obžaloby rozhodl, že nebude čekat a pokusil se ženu ve 35. týdnu těhotenství přinutit k porodu. Napsal recept na lék Oxytocin, který v lékárně v Karlových Varech vyzvedl a poté mladé ženě opakovaně aplikoval, ačkoli k něčemu takovému jako psychiatr není oprávněn. „Jednal tak, přestože věděl, že nitrosvalovým podáním tohoto léku v domácích podmínkách bez monitorování stavu plodu i těhotné ženy ji vystavuje riziku nadměrné nekontrolované děložní činnosti, při níž může dojít k odloučení placenty s následným nadměrným krvácením,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně s tím, že v domácích podmínkách by tuto situaci nijak řešit nemohl.

CÍSAŘSKÝ ŘEZ ODMÍTLI

Psychiatr poté převezl Kamilu S. do nemocnice ve Stodě, kde se dožadoval císařského řezu. Byl ale odmítnut. Poté ji převezl do Fakultní nemocnice v Plzni na Lochotíně, kde ale také neuspěl. Právě lékaři ze Stodské nemocnice později vše oznámili policii.

LÉKAŘ: JSEM NEVINNÝ

Lékař Jan F. ale v přípravném řízení vinu odmítl. „Celá záležitost je připravený, promyšlený podvod Kamily S. a jejího partnera, otce jejích dětí,“ řekl psychiatr kriminalistům s tím, že jde o ženu s kriminální minulostí. Doznal ale, že se na matrice nechal zapsat jako otec jejího dítěte. Přiznal, že Oxytocin v lékárně vyzvedl, tvrdil ale, že to bylo pro jednu pacientku jeho soukromé ordinace, která si ho chtěla aplikovat jako hormon štěstí.

Krajský soud v Plzni začne případ projednávat začátkem příštího roku, lékaři hrozí až dvanáctiletý trest.

Michaela Zombeková se narodila 7. října v 13:04 mamince Daně a tatínkovi Michalovi ze Stříbra. Po příchodu na svět ve FN Plzeň vážila jejich prvorozená dcerka 3350 gramů a měřila 51 centimetrů.
FOTO: Právě jsme se narodili