Vloni jste hovořili o založení nové tradice. Budou se Letní hry opakovat?

Ano, druhý ročník se uskuteční 13. června. Účastníci budou stejní – Základní škola Zárečná a její partnerská škola z Mitterteichu, Hornická a Plössenberg, Kostelní a Weiden a škola Bor s přáteli z Pleysteinu.

Původně se ale hovořilo, že druhý ročník bude v Boru.

Tak jsme to plánovali. Ale v Boru ještě není zcela hotova rekonstrukce stadionu, chybí zázemí. Tak snad příští rok.

Kolik dětí se zúčastní?

Každá škola přijede s třicetičlenným týmem žáků čtvrtých a pátých tříd, dohromady to tedy bude dvě stě šedesát dětí. Přijedou samozřejmě s pedagogickým doprovodem včetně ředitelů zmíněných škol.

Máte připravené nějaké novinky?

Letos už nezveme oficiální hosty ze všech zúčastněných měst. Ty se účastnili pouze zahajovacího prvního ročníku v loňském roce. Navíc jsme připravili jedno nové stanoviště, kterým bude venkovní koupaliště.

Kolik a jaká stanoviště tedy na účastníky čekají?

Jedno bude na městském stadionu, kde se uskuteční atletické disciplíny. Druhou disciplínou bude bowling v prostorách zimního stadionu. A před ním se české i německé děti utkají v minigolfu. Čtvrtým stanovištěm bude umělá tráva na fotbalovém stadionu, kde budou připraveny míčové hry. Chceme se hostům pochlubit i nově vybudovaným koupalištěm. V jeho prostorách se uskuteční vodní hry, doufejme, že bude počasí stát na naší straně. Počítáme s tím, že mezi dětmi nebudou jen sportovci. Právě pro ně jsme připravili vycházku do Světců, kde si prohlédnou jízdárnu.

Vloni vyvrcholily hry koncertem dětské rockové kapely. Co jste připravili pro letošní ročník?

Letní hry budou zahájeny v 9.30 hodin. Pak se účastnící asi na dvě hodiny rozejdou na stanoviště. Poté nebude koncert, ale diskotéka v prostorách u střelnice Rychta. Pro účastníky máme připravené i občerstvení. Konec akce a odjezd hostů je plánován kolem 13. hodiny.

Shrňte, co je účelem takovéto akce.

Rozhodně nejde o nějaké závodění, měření sil, ale o přátelské setkání, při němž budou děti komunikovat v obou jazycích. Na uvedených německých školách se totiž učí čeština. Chceme se také pochlubit tím, co máme v Tachově pěkného.