Práce na obnově zámku pokračovaly celou zimu. „Přes zimu se dodělávalo přízemí bývalého hradu, kde vznikne nová obřadní síň pro potřeby městského úřadu," informovala kastelánka borského zámku Galina Marianna Kortanová. Přízemí navazuje na současnou vstupní část zámku a nachází se pod loni restaurovanými zámeckými salonky. Po skončení prací bude podle kastelánky celé přízemí zámku kompletně zrekonstruováno.
„Kvůli svatbám a dalším akcím konaným v nové obřadní síni zde bude samostatný vstup, ale jinak prostor naváže na prohlídkový okruh," doplnila kastelánka.
Při práci na rekonstrukci zámku se restaurátorům zřejmě podařilo objevit původní hradní kapli. „V jedné z místností byla objevena renesanční výmalba a na ní jsou vyobrazeny různé letopočty. Jeden z nich uvádí rok 1609. Domníváme se, že tento prostor byl původní hradní kaplí," uvedla Kortanová.
Restaurátoři budou v prostorách pracovat ještě celý březen. Slavnostní zahájení zámecké sezony v Boru je plánováno na první dubnovou sobotu, kdy budou návštěvníci při speciálních prohlídkách zavedeni do všech prostor, které přes zimu prošly rekonstrukcí.
Práce v borském zámku jsou financovány z několika zdrojů. Kromě rozpočtu města, kterému památka patří, jsou to různé dotace. „Příspěvky od Plzeňského kraje jdou většinou na restaurátorské práce," upřesnil starosta Boru Petr Myslivec.
Dalším významným zdrojem je Program záchrany architektonického dědictví Ministerstva kultury, z něhož město loni na zámek získalo 800 tisíc korun.
Kolem 10 milionů korun by měla stát rekonstrukce společenského sálu, na kterou město obdrželo dotaci z Regionálního operačního programu a v současnosti na něj vybírá dodavatele.