„Ano, provoz jsme nepřerušili, firma pokračuje. Když nás zákazníci zkontaktují, dodávky jim na základě vzájemné domluvy zajistíme,“ potvrdil Deníku majitel skladu Pavel Kovařík.

Při pátečním požáru, který zaměstnal stovku hasičů a při kterém vybuchovaly uskladněné plynové lahve, přišel bohužel jeden ze zaměstnanců o život. „S rodinou jsme v kontaktu. Více vám ale k této věci říci nemohu, vše je v šetření policie,“ dodal majitel.

Požár vypukl v pátek dopoledne v provozovně v Plané u nádraží. V areálu bylo uskladněno kolem pěti set tlakových lahví, které žárem vybuchovaly a střepiny létaly do okolí. Lidé měli strach, zhruba dvacet jich bylo evakuováno. „Taková provozovna by v obydlené oblasti vůbec být neměla,“ řekl Deníku jeden z přihlížejících.

Podle místostarosty Plané Pavla Nutila je umístění podnikatelských aktivit otázkou územního plánu. „Územní plán pro město Planá je schválený a jsou v něm vymezeny zóny pro podnikání.

Zastupitelstvo tento dokument schvaluje, ale o veškerá další povolení musí provozovatelé podnikatelských aktivit žádat příslušné úřady, schvalovací procesy jdou mimo nás,“ vysvětlil místostarosta.

Ten předpokládá, že ohledně potřebných povolení a dokumentace k provozu skladu tlakových lahví bylo ve společnosti, kterou postihl páteční požár, vše v pořádku. „Příčina je stále v šetření a než bude šetření uzavřeno, město zatím žádné závěry z této události nevyvozuje, ani neuvažujeme o případné změně územního plánu,“ dodal plánský místostarosta.

S požárem bojovalo od pátečního dopoledne dvacet jednotek, hasiči byli na místě ještě v sobotu. Jeden zaměstnanec skladu při požáru zemřel, další tři lidé utrpěli lehká zranění. Odhad škody se pohybuje v rozmezí od sedmi do deseti milionů korun. Případem se zabývá policie.

V odpoledních hodinách již hasiči pouze kontrolovaly následky požáru. Dochlazovat lahve a hlídat celý prostor budou až do sobotního dne.
Požár v Plané: Škody za miliony a jeden mrtvý