Jedna je Charitativní běh pro Víteček, která se bude konat 24. června v Plzni, druhá pak 30. června v Sulislavi a půjde o cyklo závod Sulislavská korida. A my vám o akcích řekneme více prostřednictvím pořadatelky běhu Martiny Sihelské ze Stříbra.

Proč se angažujete za Víteček?
No, už jsem zjistila i názory, že to stejně bude k ničemu, ale proč to hned vzdávat? Ve středisku jsou lidé s handicapy a já některé osobně znám ze Stříbra či Kladrub. Kačenku dokonce od kočárku, Kristýnku z naší ulice. Oni jsou ve Vítečku spokojení, je to pro ně něco jako škola a vytržení ze stereotypu. Jen se s nimi prostě jinak domlouváte. Navíc jsem měla možnost několik let sledovat práci Vítečku a není jednoduchá, opravdu. Přesto ti zaměstnanci do toho jdou s duší i úsměvem. Přála bych si, aby Víteček dál pokračoval. Aby lidé neodsuzovali na základě jednoho všechny a všechno.

Proč Charitativní běh a proč v Plzni?
Přivedl mě k tomu charitativní běh, který dělají v Černošíně pro tachovský hospic sv. Jiří a to se běží kolem hradu Volfštejna. Ale už to nevypadalo, že by tu měl někdo huť dělat další běh. Navíc, běh v Černošíně přiláká menší počet sportovců, než v Plzni a Borský park je úžasným místem pro sport. A také jsem měla velké štěstí. Narazila jsem na Zdeňku Kamišovou z organizace Rozběháme Česko.cz. Opravdu moc mi pomáhá, radí, hodně zná i zařídí. Je to půlka úspěchu mít u sebe skvělou kolegyni.

Víteček potřebuje ale asi hodně peněz, myslíte, že to bude stačit?
Ne, jen výtěžek z běhu jistě ne. Proto jsem se dala ještě do kupy s dalším skvělým člověkem Vaškem Trnkou, který má chalupu u nás v Sulislavi. Ten každoročně pořádá Sulislavskou koridu, které se mohou účastnit obyvatelé Stříbrského ostrůvku. Tedy Sulislavi, Sytna, Svinné, Vranova a Lhoty. Je to takové přátelské klání. A i tam ale rádi podpoří startovným Středisko Víteček. Dále se mi ozvaly i nějaké firmy, kde probíhají sbírky potřebného. K tomu se plánuje koncert skvělého zpěváka v Mariánských Lázních, to ještě dolaďujeme, mělo by to ale být během prázdnin. Možná bude i workshop. Každá kapka dobrá.

Je složité zařizovat tyhle akce?
Přiznám se, že hodně využívám svých známých kontaktů, ale jinak to dělám sama, samozřejmě díky radám Zdeničky. Takže třeba sháním sponzory na dárky pro běžce - to třeba není taky jednoduché, sponzory na občerstvení, ceny, ale také pomocníky na trať a úklid, fotografy a tak dále. Když večer doma odpočívám, tak balím ceny, dělám seznamy sponzorů, věcí, píšu si upomínky a pak zase uháním Zdeňku, zda je to vše v pořádku. A mám nervy a bojím se, že to nezvládnu, a to bych těžce nesla.. I když to se nemá říkat, musím myslet optimisticky.

Máte za sebou i nějaké partnery?
Určitě mohu jmenovat Město Černošín, Rozběháme Česko.cz, Český rozhlas Plzeň, QAP.cz, a hlavně ty, co pomáhají i jiným způsobem. Ať už dárky, pomocí na místě či jen sdílením a podobně.

Vy už jste nějaké charitativní akce dělala?
Dělala jsme asi deset let sbírku rukodělných pomůcek pro Dětskou kliniku v Plzni. Moje dítě tam často pobývalo kvůli nehezké nemoci, a když jsem tam vozila něco na zabavení mysli, podělila jsem i ostatní. A pak to vzniklo. Každý rok mi lidé nosili věci na malování, hry, pletení, kostičky, vyšívání, barvy na sklo a já se zaštiťujícím DIVOCHem ze Stříbra (divadelní soubor) jsem vše odvážela na kliniku. I město Stříbo se tehdy zapojilo a půjčovalo nám na odvoz mikrobus.

Co teď očekáváte od běhu?
Že lidé přijdou a nemusí běžet a vyhrát, klidně trasu projít a dát do kasičky. Že i ty další akce budou mít úspěch a já začnu klidně spát. Že Víteček přežije a dle mých interních informací šanci má a může dostat i dotace. Že si řada rodin oddychne a bude moci dále pracovat, neboť pokud Vítečka zavřou, budou mít rodiny problém s umístěním handicapovaného do dalšího zařízení. Protože tady v okolí téměř nejsou. Děláme to pro ty rodiny, musíme si uvědomit, že i nás může potkat nějaké neštěstí a budeme potřebovat podobné služby. Proto přijďte a poběžte, nebo mi aspoň pomozte. Nebo pošlete pár korun na transparentní účet Vítečku: 4902282359/0800. Děkuji všem za rodiny.