Přesto je vidět můžete na Mži, Černošínském potoce nebo Úhlavce. I když jde o nepůvodního hlodavce z Jižní Ameriky, mnohde si tohoto vodního chlupáče místní oblíbili. Zřejmě nejvíce jich je v současnosti na Úhlavce pod klášterem v Kladrubech.

„Za mne mohu říci, že nutrie vnímám spíše jako zpestření pro místní obyvatele, kteří se na ně chodí k vodě dívat,“ říká starostka Kladrub Hana Floriánová, ale dodává, že jistá rizika tu jsou například v možném poškozování břehů. V Kladrubech se dole pod klášterem u řeky Úhlavky pohybuje více než deset jedinců nutrií. Údajně jich zde bylo i přes tři desítky. Řeku v těch místech přetíná Husova ulice. „Stávalo se, že se pohybovaly i po silnici, to se ale nyní neděje. Nutrií je nyní o dost méně. Proč tomu tak je ale nevím, možná se přesunuly někam jinam po řece,“ poukazuje starostka s tím, že zatím pro Kladruby nutrie nebezpečím nejsou a tedy město nepřipravuje žádnou vyhlášku, kterou by například zakazovalo jejich přikrmování.

Ilustrační snímek
Dívka se přiotrávila kvůli prasklému komínu

O nutriích jako miláčcích a mazlících hovoří lidé v Černošíně. „Chodila jsem se na ně dívat a fotografovat, ale pak se tam objevil zákaz krmení a nutrie postupně zmizely. To mě mrzí, ráda jsem tam chodila a potkávala hodně lidí i seniory z penzionu. Ti nutriím nosili zbytky ovoce a zeleniny,“ uvádí Hana Bernhardtová a dodává, že je to škoda, že už na Černošínském potoce nejsou anebo jen ojediněle. „Chybí nám, byla to taková malá atrakce města.“

Město ale muselo nějak omezit příliš velké množství krmení. „Lidé tam nosili mnoho žrádla a dostaly se k nám stížnosti, že se na místě množí potkani,“ říká černošínský starosta Miroslav Plincelner. Na břeh k potoku proto instalovali informační tabuli, kde je popsáno, že nutrie je nepůvodní živočich, odkud je, a co to vlastně je za hlodavce. Na ceduli je také výrazné upozornění, aby lidé nutrie nekrmili. „A představte si, pomohlo to,“ poukazuje Plincelner. Nutrie sice dále v Černošíně mají, i když v mnohem menším počtu. Podle starosty s nimi nejsou problémy.

Jinak na tom byl Bor, kde před lety museli přistoupit k odchytu hlodavců. Pět jich tehdy skončilo v Záchranné stanici živočichů ve Studánce. Na potoce v Boru se pohybovaly celkem asi tři generace nutrií. Protože se ale některým obyvatelům společnost nutrií líbila, ochočili si je, krmili je a bylo jim jich líto. Stěžovali si tedy na odboru životního prostředí městského úřadu v Tachově, kam zaslali i petici s ukončením odlovu těchto zvířat. Dnes už ale nutrie v Boru nespatříte. „Při úpravách břehů jsme žádné neviděli ani jejich stopy. Myslím, že už tu nutrie nemáme,“ dodává starosta Boru Petr Myslivec.

O tom, jak správně pečovat o zuby, se dověděli předškoláci i mladší děti.
FOTO: Děti kreslily kartáčkem sluníčko na zuby