Ty záporné se pohybovaly od skeptického postoje ke kvalitě služeb, jež by měl hospic poskytovat, až k podezírání z možného obohacování formou veřejné sbírky na podporu hospice.

Iniciátorky hospice začaly pořádat různé benefiční akce na podporu a oslovovat lidi i firmy s prosbou o příspěvek.

„Služby specializované paliativní péče v domácím prostředí zatím nejsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění, a proto jsme se snažily o stanovení minimálního rozpočtu na provoz hospice, a to v částce 600 tisíc korun," sdělila Deníku Iva Csanálosi. K tomu je třeba připočítat peníze na investice ve výši 250 tisíc korun. „Rozpočet v částce 600 tisíc je stanoven v této výši hlavně díky zapůjčeným prostorům od města Tachova pro zázemí zdravotnického týmu, což je velká pomoc pro zahájení poskytování služeb," upřesnila Alena Votavová, ředitelka Hospice sv. Jiří v Chebu, který bude hospic v Tachově provozovat jako svoji pobočku.

Potřebné prostředky na rozjezd služby se získat daří, podařilo se shromáždit už bezmála čtvrt milionu korun.

Dosud jsme získali 36 800 korun od fyzických osob, 140 tisíc korun od firem, 5912 korun z benefičních akcí. Od Výboru dobré vůle Nadace Olgy Havlové máme 20 tisíc na nákup zdravotnického materiálu a pomůcek, z benefičního bazárku oblečení jsme od dárců obdrželi 11 200 korun," bilancovala Csanálosi.

Kromě shromažďování potřebných peněz se pracuje i na složení týmu odborníků, který se bude o klienty starat.

„Máme přislíbenou spolupráci paní doktorky Jany Křístkové, dále zdravotní sestru Libuši Tomšů a jednáme s dalšími zdravotními sestřičkami a lékaři," upřesnila Lucie Davidová.

I v dalších měsících budou iniciátorky pokračovat ve snaze získat dostatečné množství peněz.

„V dalším čtvrtletí se chceme zaměřit na větší oslovování firem a individuálních dárců, v plánu jsou také benefiční akce, ale také se snažíme získávat finance prostřednictvím nadací," uvedla Csanálosi.

K benefičním akcím, které přinesly určité finance na podporu hospice, patří například zmíněný bazárek, několik besed a přednášek, vzpomínkový koncert na oběti pochodů a transportů smrti.

S myšlenkou zřídit službu mobilního hospice pro umírající přišly obě iniciátorky poté, co bolestivý odchod svých blízkých zažily na vlastní kůži. Zařízení by mělo umožnit klientům důstojný odchod v domácím prostředí, za přítomnosti jejich blízkých. Navíc pod odborným zdravotnickým dohledem a odpovídající péčí. Kromě toho bude hospic poskytovat služby duchovního a v případě potřeby také psychologa.

Vize hospice je podle těch, kteří se snaží o jeho rozjezd na Tachovsku, daná heslem „Doma je doma až do posledního okamžiku".

Pokud se podaří získat dostatečné množství finančních prostředků, o první klienty by se měla výjezdová skupina specialistů hospice začít starat v příštím roce.

Další informace o této chystané službě pro Tachov a okolí je možné získat na webových stránkách a facebookovém profilu hospice.