Plynová pistole, obušek, kufr s knihami, autorádio, batoh s injekčními stříkačkami. To vše a mnoho jiného se dá najít v Tachově na ulici. Bez majitele, nikdo se k tomu nehlásí. Všechny tyto věci většinou končí na pokladně Městského úřadu Tachov.

Město má totiž povinnost nalezené předměty uskladnit, pro možné vyzvednutí jejich majitelem. Nejčastěji lidé ztrácí klíče a mobilní telefony. „Lidé odevzdávají nalezené věci u nás na pokladně. Musím potvrdit, že se sem přinese ledacos," sdělila Deníku Miloslava Provazníková, pracovnice městského úřadu. Vzpomněla si i na jednu kuriózní příhodu. „Pár spolubydlících mužů se pohádal. Jeden druhému sbalil kufry a když si je jeden z uražených mužů doma nevyzvedl, druhý přinesl kufry k nám na pokladnu, ať si s tím prý děláme, co chceme. Tak přesně takhle se to nedělá," dodala s úsměvem Provazníková.

Předměty, které postrádají své majitele, spravuje a shromažďuje odbor vnitřních věcí. Kromě v úvodu vyjmenovaných to za poslední měsíce jsou například nůž, dva mobilní telefony, kbelík s barvou, batohy a další. Jejich seznam mohou občané vidět na úřední desce nebo na webových stránkách města pod heslem ztráty a nálezy.

„Každý občan, který vidí volně ležící věc bez majitele, má povinnost odevzdat ji na obecní nebo městský úřad. U nás v Tachově je sběrné místo na pokladně v přízemí budovy městského úřadu. Nalezené věci se u nás skladují půl roku a pak se majitelem podle zákona stává město, které s věcí naloží, jak uzná za vhodné. Většina se ale vyhodí. Přesto se třeba najde něco, co darujeme tam, kde to využijí. Například fotbalový míč bychom věnovali do jedné ze základních nebo mateřských škol. Ale jak už jsem jednou řekl, většina věcí se vyhodí a zpět k majiteli jde jen minimum toho, co tu skladujeme," vysvětlil Aleš Dokoupil, vedoucí odboru vnitřních věcí.

Každý občan by měl zvážit, co odevzdá a co vyhodí. Rozsypaný pytel písku je určitě odpadem, ne postrádanou věcí. „Každý musí nalezenou věc odevzdat. Pokud ne,  dopouští se přestupku. Jedná-li se o něco cennějšího, jako je třeba drahý mobil nebo počítač, dopouští se už trestného činu," dodal Dokoupil s tím, že je lepší nalezenou věc odevzdat, než si zahrávat se zákonem. Nejčastěji se ztráty a nálezy na pokladnu dostávají přímo od občanů, od městské policie nebo od státní policie.

Gabriela Jägerová