Přes čtyřicet zaměstnanců společnosti Lunar přišlo ze dne na den o zaměstnání. Strážská firma, která se patnáct let zabývala výrobou matrací a vodních postelí totiž minulý týden vyhlásila bankrot. Jeho důvodem je fakt, že majitelé Lunaru přišli prakticky o všechny zakázky.

„Ještě před dvěma roky činila výroba vodních postelí šedesát procent veškerých tržeb. Od té doby se ze strany odběratelů rapidně snížil zájem o naše výrobky. Neměli jsme tak pro zaměstnance práci,“ řekl nám Miloslav Kazda, menšinový vlastník a vedoucí výroby Lunaru. Pro čtyři desítky propuštěných lidí je nepříjemná i skutečnost, že nedostali výplatu za poslední měsíc.

„Vstoupili jsme ale v jednání s úřadem práce. Ten může lidem finančně vypomoci. Podmínkou ale je, aby dostal od soudu vyrozumění, že se firma dostala do konkurzu,“ podotkl Kazda. Vedoucí výroby zůstává s propuštěnými zaměstnanci v kontaktu. „Jakmile bude moci pracovní úřad zahájit jejich podporu, jeho zástupce i všechny propuštěné svoláme na schůzku. Nechceme, aby na úřad museli dojíždět jednotlivě,“ připomněl Kazda.

Převážnou většinu pracovníků zkrachovalé firmy tvořili obyvatelé Stráže. „Městys pro ně bohužel práci nemá. V Lunaru ale dělali šikovní lidé. Věřím, že si zaměstnání v brzké době najdou,“ uvedl Karel Fišpera, starosta Stráže. „Nebylo jednoduché lidem říct, že jsou propuštěni. Vždyť tu mnozí z nich pracovali už od začátku. Myslím si ale, že situaci pochopili,“ řekl Kazda.