„Opravdu uvažujeme o tom, že si přímo zakrslého králíka pořídíme. To, že je teď zima a blíží se Vánoce není náhoda. Opravdu si ho chceme pořídit pod stromeček. Předem jsme si všechno připravili a nyní se koukáme a vybíráme, jestli se nám některý v obchodě zalíbí. Mému synovi je osm let a rozum už má. Hlavně bude mít trvalý dozor . Jako malý kluk jsem rodičům pomáhal kolem hospodářství a králíky jsme chovali. Až syn vyroste, nepůjde o tragédii. Postaráme se se ženou o něj. Proto jsme to rozmýšleli delší dobů. Tak by k tomu měli jistě přistupovat i ostatní lidé," řekl zákazník Jaroslav Krejčíř.

Doby, kdy mělo každé druhé dítě doma křečka nebo křečíka jsou dávno pryč. Tyto malé hlodavce vystřídal atraktivní králíček – s ušima dolů, nahoru, chlupatý i kudrnatý. Jako vánoční dárek je dostalo nejedno dítě. „Z hlodavců už se křečci tolik neprodávají. Jeden čas byl oblíbený osmák degu, toho zde máme jen jako okrasu a děti se na ně chodí koukat. Hitem Vánoc byl v minulosti králíček. A to trvalo několik let. Letos se hodně mluví o ježkovi," uvedl pro Deník Vladimír Bočan z obchodu pro domácí mazlíčky.

Lidem přestali hlodavci doslova vonět. „Je pravdou, že jsou křečci, potkani, morčata i králíci trochu cítit. Pokud se ale o ně pravidelně a zodpovědně staráte, tak v tom nevidím problém. Proto se s každým zájemcem poradím a vysvětlím jim, co je zapotřebí, když si takového mazlíčka pořizují. Každý si s sebou nese domů i informační letáček o potřebách zvířete, které si pořídil," doplnil Bočan.

V dobré víře pořídí rodiče svým dětem zvíře, aby se naučilo zodpovědnosti. To se pravidelně stará a pak vyroste jak mazlíček, tak dítě. Nastane čas střední školy a děti odcházejí na internát. Péče opět připadá na rodiče, nebo se mazlík vrací zpět do zvířecího obchodu.

„Bohužel se nám to stává, že se na nás obrací takovíto majitelé a zvíře chtějí dát k nám. Proto je, jak už jsem zmínil, lepší dopředu všechno promyslet a zvážit,"pokračoval.

Když se stane to, že si přijde malý školák společníka vybrat sám, v obchodě nepochodí. „Trváme na doprovodu rodičů a jejich souhlasu," doplnil.
Lidé si často neuvědomují, že spoustu zvířat žije několik desítek let, jako například papoušek amazoňan, který se dožívá stejné délky jako lidé. Proto byl si měl každý zvážit, zda je pro chov vhodný nebo ne.

Pokud trváte na pořízení papouška nebo jiného ptáka, s délkou života jste podobně – korela je závazek na dvacet let.

„Stává se, že k nám přijdou zákazníci s dobrým úmyslem a pro svojí babičku chtějí pořídit korelu nebo andulku – protože se bojí, že když si babička pořídí pejska, tak ji pes přežije. Bohužel je to s těmito druhy papoušků úplně o stejné zodpovědnosti," popsal Bočan.

S chovem exotických a terarijních zvířat jako jsou zmínění papoušci, leguáni, agamy nebo chameleoni už se také upouští. „Je to finančně náročné. Musí se jim topit, svítit a v zásobě musíte mít neustále živé krmení v podobě červů, cvrčků, kobylek a podobně," řekl.