Až pět tisíc tun odpadu ročně by měla vytřídit nová linka, která v současné době běží ve zkušebním provozu v areálu společnosti Ekodepon v Černošíně. Její vybudování si vyžádalo devětatřicet milionů korun. Na projektu se finančně podílely Evropská unie z fondu ERDF, Státní fond životního prostředí a Sdružení obcí Černošín. Zkušební provoz se rozeběhl na konci letošního května.

„Trvat bude do konce letošního června. Po kolaudaci přejdeme na provoz trvalý,“ informoval nás Josef Pacola, vedoucí provozu. Linka bude třídit prioritně papír a plast. „Pracujeme ve dvou směnách. Každá má deset až dvanáct pracovníků.V létě ale přejdeme i na noční směnu,“ podotkl Pacola. Plastový a papírový odpad bude moci k třídění přivážet prakticky kdokoli. „Pochopitelně ten, se kterým budeme ve smluvním vztahu,“ připomněl vedoucí provozu. Zajímali jsme se o to, zda provoz nové linky neohrozí životní prostředí.

„V žádném případě. Jsme pod stálým dohledem Státního fondu životního prostředí. Provoz moniturujeme a výsledky zasíláme k posouzení,“ řekl Pacola. Jediný zásadní problém, který s provozem linky Ekodepon řeší, je fluktuace. „Zaučíme nové zaměstnance a je to pak přestane bavit. Někteří už druhý den nepřijdou,“ konstatoval vedoucí provozu. Zavedení třetí směny přinese nová pracovní místa. „Prioritně je nabídneme lidem z Černošína a jeho bezprostředního okolí,“ uvedl Pacola. Pracovat u linky není ale žádný med. „Nejvíc bolí nohy. Při práci totiž musíme běhat z místa na místo,“ svěřil se nám Josef Beluch, jeden ze zaměstnanců. „Ale nestěžujeme si,“ dodal jedním dechem.

Glosu k tomuto článku naleznete zde