Sedm let se schází každoročně nadšenci, kteří mají společnou vášeň a tou je lukostřelba a soutěžení. V lese, na louce, u vody v Českém lese. Pořádají tak klání v přírodě a poslední čtyři roky se setkávají při memoriálu Michala Kočandrle. „Byl to náš kamarád, lukostřelec, který tragicky zemřel," řekl za lukostřelce Zdeněk Ruda. Organizátoři na začátku zmínili, že Michalovo oblíbená hudba byla SKA a letošní ročník je tak trochu takto pojatý. Vytvořili i jeden terč s motivem zmíněného hudebního stylu.

Účastníci byli rozděleni do skupin a každý měl netradiční bojový úkol. Vymyslet název skupiny obsahující výraz SKA, jako třeba láska.

Podobně jako se memoriály zahajují například minutou ticha, ten sobotní lukostřelci začali vzpomínkou a to společným výstřelem pozdravných šípů. Poté se skupiny postupně vystřídaly na čtrnácti stanovištích rozmístěných v místech bývalé vojenské střelnice a jejím okolí. Úkoly byly netradiční, jako například střelba na figuru medvěda postavenou před vodní hladinu. Kdo netrefil, lovil šíp v rybníce. Na jednom z dalších stanovišť bylo úkolem střelit šíp do pohybujícího se kyvadla nebo trefit kutálející se terč. „Lukostřelci takto pořádají po celé republice různé netradiční disciplíny," doplnila za lukostřelce Českého lesa Jana Kolihová. Za sedmiletou historii terénních závodů a čtyřletou memoriálu byl ten letošní ročník výjimečný. „Tak trochu uplakaný. Skoro celý závod propršelo. Minulé ročníky bylo krásně slunečno, až horko," sdělil Břetislav Kočandrle z Halže. Počet účastníků má rok od roku stoupající tendenci, loni i letos se jich sešlo na šest desítek z celé republiky. Minule měli organizátoři radost z návštěvy až z Vancouveru.

Nejmladší účastnicí byla ani ne desetiletá Viktorie Chejnovská z Dlouhého Újezdu, která se lukostřelbě věnuje tři roky a závody navštěvuje pravidelně. Jak se k lukostřelbě dostala, pověděla Deníku. „Jednou jsme šly s maminkou lesem a zrovna tam stříleli lukostřelci. Dívaly jsme se, jak střílí a já jsem řekla, že tam chci chodit také, k lukostřelcům. A tak to začalo. Pak to ještě napadlo taťku, že chce střílet a také přemluvil mojí sestru. Zkoušel přemluvit maminku, ale ta říkala, že jí to nejde," prozradila malá Viktorie.

Nejlepším střelcem z mužů byl Zdeněk Ruda z Dlouhého Újezdu. Z žen si nejlépe vedla Johana Suchardová z Velkého Jeníkova. V kategorii kadetů zvítězil Antonín Hrubý z Plánské Huti a mezi dětmi kraloval Ondřej Schlossar z Mariánských Láz­ní.

Kompletní výsledky najdete ZDE>>>