Sedmnáct milonů korun, z toho dva miliony na mzdách bývalým zaměstnancům, dluží na pohledávkách nedávno zkrachovalá firma Lunar, která se ve Stráži zabývala výrobou zdravotních matrací a luxusních hotelových postelí. Německá společnost skončila v konkurzu. „Majitelé firmy přišli o významného odběratele a tím pádem i o zakázky,“ vysvětlil příčiny krachu správce Lunaru Václav Kubeš.

Areál bývalého zemědělského podniku byl kvůli dluhům společnosti dokonce odpojen od elektřiny. Přezkum pohledávek se uskuteční v lednu příštího roku a poté správce areál prodá. „Budu se snažit najít kupce pro všechny tři haly. Jednoho už mám,“ nastínil Kubeš. Většina strojů byla z podniku odvezena. Zásoby za několik milionů korun a motorová vozidla bude správce nabízet k prodeji samostatně. Právě zinkasovaná částka za zařízení by mohla pokrýt až třetinu dluhů. Lunar ukončil provoz před třemi měsíci. Převážnou část ze čtyřiceti pracovníků tvořily ženy, které teď mají možnost najít zaměstnání u okolních firem, které usilují o skladníky, montážní a výrobní dělníky. „V nabídce je přes tisíc volných míst,“ řekl Eduard Šimůnek z tachovského úřadu práce.

„Pokud je mi známo, většina z nich si už našla novou práci v podnicích na Nové Hospodě, Vysočanech a Tachově,“ uvedl Karel Fišpera, starosta Stráže. Do zaměstnání to lidé nemají daleko, ale problém je s dopravou. Autobusy zajíždějí do městyse jen v ranních a dopoledních hodinách. Do spádových obcí Stráže vzdálených od městyse několik kilometrů pak jen několikrát do týdne. „Soukromý dopravce vstoupil do jednání se společnostmi, do kterých noví pracovníci nastoupili. Mělo by tak plošně dojít k posílení spojů. Také úřad městyse chce do jednání přispět značnou měrou,“ podotkl Fišpera.

Zastupitelstvo městyse Stráže (na snímku) hodlá vstoupit do jednání s dopravcem, aby svým občanům, kteří v Lunaru přišli o práci, pomohlo s dopravou do nového zaměstnání.