Elektrické kabely k novému osvětlení pokládali v minulých dnech pracovníci do země v prostoru Mohyly, jednoho z největších masových hrobů druhé světové války na území Česka, kde je pohřbeno 232 obětí pochodů smrti.

Nedávno byl na vrchol Mohyly instalován restaurovaný sloup s trnovou korunou, obnovy se ještě letos dočká také zeleň.

Popudem k rekonstrukci pietního místa byl havarijní stav zmíněného sloupu, kvůli kterému byl přístup na památník uzavřen. „Sloup je kompletně zrenovovaný a usazený, v současné době jsme uzavřeli výběrové řízení na revitalizaci zeleně,“ potvrdil Deníku starosta Tachova Ladislav Macák s tím, že úprava zeleně vyjde zhruba na milion korun. Již v minulých měsících byla pokácena většina stromů, které nahradí nové dřeviny, keře a rostliny.

Ilustrační foto.
Tři migranti byli ještě mladiství

OPRAVÍ SE I DLAŽBA

V další fázi by podle starosty měla přijít na řadu oprava dlažby, chodníků a schodiště, vedoucího na vrchol pietního místa. „Schody budeme opravovat průběžně, ale musíme ještě dát dohromady peníze, aby se mohlo opravit pódium, na kterém se konají vzpomínková shromáždění,“ doplnil Macák.

Nové bude již zmíněné osvětlení. „Celkem sem budeme instalovat tři sloupy osvětlení a reflektor, který bude osvětlovat sloup s trnovou korunou,“ řekli Deníku na místě pracovníci dodavatelské firmy. V neposlední řadě získá místo také nové informační tabule.

Podstatná část oprav by měla být dokončena ještě před dubnovým vzpomínkovým pietním aktem. Opravy by se měl dočkat také hromadný hrob v urnovém háji.

ODKRYTÉ HROBY

V Mohyle jsou uloženy ostatky 232 obětí pochodů smrti, které procházely Tachovskem koncem druhé světové války. Z různých táborů směřovaly do nedalekého koncentračního tábora v bavorském Flossenbürgu.

Oběti, které jsou různých národností, byly pohřbívány po trase pochodu na různých místech. V letech 1945 a 1946 bylo na různých místech okresu objeveno 15 hromadných hrobů. Těla byla ve značném stupni rozkladu. Přesto se u 115 z celkových 216 mrtvých podařilo zjistit příčinu smrti násilným zacházením, většinou zastřelením ranou do týla.

V září roku 1946 byly ostatky těchto obětí pietně uloženy právě na návrší na místo dnešní Mohyly. Veřejnosti byl památník podle návrhu zednického mistra Jana Kříže předán 16. května 1948.

V dalších letech byly nalezeny ještě další dva hroby, a to u Kočova a u Studánky, kde bylo 16 mrtvých z pochodů smrti. „Exhumace byly provedeny v letech 1952 a 1961,“ uvádí tachovský badatel František Soukup. Tyto ostatky byly uloženy rovněž do Mohyly.

Jak uvádí seznam poskytnutý Františkem Soukupem, největší z hromadných hrobů na trase pochodu smrti se nacházel u Písařovy Vesce. Jednalo se v podstatě o tři hroby s celkovým počtem 45 těl. Sedmatřicet obětí bylo nalezeno v hrobě u Staré Knížecí Huti. Čtyři hromadné hroby byly nalezeny v okolí Maršových Chodů.