A to dokonce dvojnásobné. Postarali se o to studenti pátých ročníků Ondřej Ťupa z Plané a Pavel Nguyen z Tachova. Nguyen postoupil do národního finále dokonce jako vítěz krajského kola. „Nebylo to lehké, řešili jsme čtyři úlohy, ani jsem nečekal, že se mi podaří vyhrát,“ řekl nám student.

„Na celostátní finále do Českých Budějovic odjíždíme v neděli a soutěžit budeme skoro celý příští týden,“ dodal. V pondělí a v úterý by měli účastníci olympiády řešit soutěžní úlohy, pak bude následovat hodnocení. Odhadnout si svoje šance v konkurenci padesáti soutěžících si student tachovského gymnázia netroufá.

„Určitě se budu co nejvíce snažit, doufám, že se alespoň zařadím mezi úspěšné řešitele,“ míní Nguyen. V krajském kole řešili účastníci olympiády čtyři úlohy, mezi nimiž nechyběla geometrie či rovnice. Úlohy byly podle soutzěžících náročnější než ty, s nimiž se setkávají ve škole. To také vyžadovalo náročnější individuální přípravu. Pavel Nguyen přijel ze severního Vietnamu do České republiky za rodiči teprve před šesti lety. Jazyková bariéra mu potíže nedělá, česky rozumí velmi dobře.

„A když přesně nerozumím, zeptám. Předpokládám, že tak budu postupovat i při soutěži, že když přesně něčemu neporozumím, raději se ještě přeptám.“ Student zatím neví, čemu se bude profesně věnovat, ale matematice by se chtěl věnovat. Předpokládá, že ji bude studovat na vysoké škole. Úspěchu Ondřeje Ťupy, který v době našeho rozhovoru nebyl ve škole přítomen, a Pavla Nguyena, si ve škole nesmírně váží.

„Je to obrovská událost a pro naši školu velice významná,“ potvrdila ředitelka Irena Jirotková. „Bez ohledu, jak dopadnou studenti na celostátním kole, jim za reprezentaci děkujeme a mohou se těšit na nějakou odměnu,“ dodala.