I přes to, že tato novinka byla známa po dobu necelých šesti let, pro některé to znamenalo konec služby, i přes dlouholeté působení. Tachovsko tuto změnu ovšem prošlo beze ztrát.

„Všichni strážníci si maturitní vzdělání stihli do termínu dodělat, tudíž naše řady z tohoto důvodu nikdo neopustí," řekl Deníku velitel tachovské městské policie Miroslav Litomerický.

Jak sám ale prohlásil, vyšší vzdělání automaticky nedělá ze zájemců lepší policisty. „Podle mého, vzdělání opravdu nezaručí lepší výkony ve službě. Tak je to ale všude," řekl.

Nejen, že řady tachovských městských policistů kvůli novému zákonu nikdo neopustil, bude se naopak dále rozrůstat. Od února letošního roku by měli s dohledem nad městem pomoct další tři strážníci, kteří prošli výběrovým řízením. Celkově tudíž bude městská policie v Tachově čítat 14 členů, plus další čtyři zaměstnance kontrolující kamerová zařízení, která jsou také velkým pomocníkem.

„Ideální stav by byl kolem sedmnácti strážníků," řekl Litomerický a dále promluvil o případných posilách. „Do dalších let budeme vyhlašovat další výběrová zařízení, jelikož je mezi námi několik kolegů v téměř důchodovém věku, tudíž budeme potřebovat nové posily."

I ve Stříbře se s novinkou v podobě středoškolského vzdělání vypořádali bez větších problémů. „S maturitou u nás vůbec žádný problém nebyl. Všichni strážníci jí mají již delší dobu," vysvětlil starosta Stříbra Karel Lukeš. Zde se k dosavadním čtyřem ochráncům zákona také přidá nový člen.

„Novou policistku má ve svých řadách městská policie již od prosince. Nejdřív musí ale projít povinným kurzem a poté se může přidat k aktivní službě," dále vysvětlil starosta.

Planá problém s případnou náhradou za policisty také neměla. Oba strážníci, kteří v městečku působí, potřebného vzdělání také dosahují.

Zástupci města o rozšíření skromných řad zatím neuvažují, ale zároveň možnost nových strážníků přímo nevylučují.

„Zastupitelstvo rozpočet pro městskou policii již schválilo, tudíž by případní nováčci nebyli záležitostí například jednoho měsíce," podala informaci starostka Plané Martina Němečková, která dále dodala: „Ovšem může se klidně v průběhu roku stát, že se podá návrh na zvýšení rozpočtu, což by klidně znamenalo další policisty.