Jedenácté mistrovství Evropy v koulení pivních sudů se konalo v sobotu na nádvoří rodinného pivovaru Chodovar v Chodové Plané. Titul šampionů si už potřetí v řadě odvezl tým Hospůdka Pod kaštany z Křelovic. Na startu se letos kromě tradičních družstev pivovarů z České republiky, Německa a Velké Británie poprvé objevilo i družstvo anglické ragbyové ligy. Jedenáctému ročníku nepřálo počasí.

„Sudy se nasákly vodou a byly tak o dost těžší,“ oddychoval po finálovém závodě Jiří Plevka mladší, sládek a spolumajitel chodovoplánského pivovaru. Se svým ´kolegou´ obsadil v závěrečném zhruba osmisetmetrovém závodu čtvrté místo. „Ještě ráno bych takový výsledek bral. Ale vzhledem k tomu, že se do finále probojoval i druhý tým našeho pivovaru a porazil nás, tak mne to teď celkem štve,“ zlobil se sládek naoko. „Senzace. Ve skrytu duše jsme doufali, že se na stupně vítězů dostaneme, ale vítězství překvapilo i nás,“ svěřili se nám Stanislav Hausner a Vladimír Komárek z křelovického vítězného týmu. „Přestože jsme vyhráli potřetí, motivace zůstává. Příští rok přijedeme zase,“ dodal Hausner.

Šampionátu byl přítomen i první náměstek ministra vnitra Jaroslav Salivar. „Parádní akce. Před pořadateli smekám klobouk,“ uvedl. „Můj obdiv ale patří i závodníkům. Trať byla obtížná. Nevím, jestli bych si na ni troufl. Chce to pořádný trénink,“ dodal náměstek. „Souhlasím. A podotýkám, že sudy je snadnější vyprazdňovat, než je před sebou kutálet,“ řekl Jaromír Kníže, tachovský policejní ředitel, kterého jsme objevili mezi pěti stovkami nadšených návštěvníků. „To musela být pořádná makačka. Chlapy určitě musí bolet celé tělo,“ žasl nad výkony závodníků Jan Kalous z Plzně, který do pivovaru dorazil s celou rodinou. „Chci poděkovat všem, kteří se na přípravě takové akce podíleli. Uspořádali nám skvělou sobotu,“ připojila se jeho manželka Svatava.

Kromě evropského šampionátu byla v Chodové Plané k vidění i řada dalších akcí. Nechyběly prohlídky pivovaru spojené s ochutnávkou zlatavého moku a vystoupení kapel, jako naříklad Chodovarka nebo Roulett Music. Na své si přišli i motoristé, pro které byly připraveny navigační rallye či výstava vozů Mini Cooper. „Doufám, že jste se všichni skvěle pobavili a za rok se s vámi těším nashledanou,“ pozdravil diváky Jiří Plevka mladší.

Další informace, fotogalerii a videa z průběhu celého dne naleznete zde