Už loni pořídilo město víceúčelovou motorovou tříkolku, která slouží především k údržbě chodníků, teď už mohou pracovníci používat také užitkový elektromobil ATX N1 italského výrobce Alké.

Jak Deníku sdělil vedoucí odboru správy majetku města Vladimír Marosz, pořídit tento elektromobil chtělo město už loni. To se ale nepovedlo. "S žádostí o dotaci jsme uspěli v dalším kole a mohli jsme tak pořídit vozidlo, které bude sloužit především k údržbě a úpravě městské zeleně," uvedl vedoucí. Protože vůz neprodukuje žádné výfukové zplodiny, je ideální právě například pro práce v parku.

Kromě dvoumetrové korby má vozidlo připravené čelo pro uchycení radlice na úklid sněhu, další modifikace využití nabízí korba, kam je možné umístit například koš a zvýšit tak její kapacitu. V neposlední řadě se nabízí nástavba na posyp, čímž je Alké využitelné i pro zimní údržbu komunikací. Při vhodných podmínkách má vozidlo dojezd 140 kilometrů na jedno nabití.

Ilustrační foto
Najel chodci na nohu. Policie teď hledá svědky

Město Bor pořídilo užitkový elektromobil včetně rychlonabíječky za 1,7 milionu korun, dotace činila 520 tisíc korun. Pořízení vozidla bylo spolufinancováno Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.