V městském rozpočtu je v této výdajové kolonce uvedená částka jeden milion a čtyři sta tisíc korun.

„Základním předpokladem pro přidělení příspěvku je práce s dětmi a mládeží,“ uvedl místostarosta Tachova Václav Svoboda. Letos podalo žádost o dotaci přes čtyři desítky žadatelů. „O částkách do dvaceti tisíc korun rozhoduje městská rada, částky vyšší podléhají schválení zastupitelstvem,“ dodal Svoboda.

V souladu s kritérii dostaly nejvyšší příspěvky sportovní kluby. Tělovýchovná jednota Slavoj Strojplast, kde v patnácti oddílech registrují 275 dětí a mládeže dostala od města příspěvek ve výši 400 tisíc korun. Fotbalovému klubu, v němž je v dětské a mládežnické kategorii 198 sportovců, přispěje město částkou 320 tisíc korun. V Hockey clubu Tachov registrují v kategorii žáků a mládeže 111 členů a dostanou na činnost 190 tisíc korun.

„Je to stejná částka jako vloni a jsme za ni samozřejmě rádi,“ uvedla předsedkyně HC Tachov Eva Hrůšová. „Hokej je finančně náročný sport a díky příspěvku města můžeme rodičům trochu ulehčit. Například mladší žáci, kteří velice úspěšně reprezentují město v nejvyšší žákovské soutěži, musejí cestovat nejen po Karlovarském kraji, ale i po Ústeckém kraji. V letošní sezóně klub nesl veškeré náklady na dopravu. Mohl si to dovolit právě díky příspěvku od města,“ řekla Hrůšová.

Městští zastupitelé přidali na činnost také krasobruslařskému oddílu (30 tisíc korun), Dechovému orchestru mladých (50 tisíc korun) a Tachovskému dětskému sboru (60 tisíc korun). Celkem zastupitelé rozdělili jeden milion a sto tisíc korun. Dalších 231 tisíc přidělila rada, zbytek zůstal jako rezerva.

Nejvyšší příspěvky ve výši 20 tisíc korun rada dala na činnost Domu dětí a mládeže Tachov a Sboru dobrovolných hasičů. Řada dalších dostala deset tisíc korun. Namátkou jsou to například mažoretky, divadelní spolek Komedyjanti, mládežnická skupina historického šermu Zlatý grál, střelecký kroužek Shadows a další. Nejnižší příspěvek činí dva tisíce korun. Ne všichni dostali tolik, o kolik žádali. Rada i zastupitelstvo mohlo rozdělit pouze tolik, kolik je pro tyto účely v rozpočtu.