„Část sítě už je vybudovaná, využívá ji město Stříbro k propojení úřadu i některých organizací města. Jsou k ní připojeny i kamery. Nyní máme v plánu síť rozšířit a vybudovat na celém území města,“ popsal současnou situaci Lukáš Novák z tamního městského úřadu.

Budování metropolitních sítí podporuje Plzeňský kraj na svém území ve všech obcích s rozšířenou působností. Ve větších městech už propojení funguje, využívá jej i Tachov. Plzeňský kraj již vybudoval a uvedl do provozu optickou síť s názvem CamelNet propojující krajský úřad s jeho organizacemi a většími městy. Nyní je snahou stříbrských tuto síť ve městě rozšířit.

„Síť umožní propojit různé organizace navzájem mezi sebou a sdílet služby. Připojeni jsou již například hasiči, správa a údržba silnic, záchranáři a další krajské instituce. Kraj jim bude prostřednictvím budovaného spojení poskytovat nejrůznější služby,“ pokračoval Novák.

Realizace metropolitní sítě je rozdělena do několika etap. První by měla být hotova ještě letos. „V první fázi budování sítě připojíme polikliniku, kulturní středisko, částečně přebudujeme spojení kamerového systému na služebnu policie. Nevynecháme ani střední odbornou školu, Základní školu Revoluční,“ dodal.

První etapa budování městské sítě ve Stříbře by měla být dokončena ještě v tomto roce a náklady se budou pohybovat kolem jednoho a čtvrt milionu korun.

„Výhody propojení podle mě ukáže až praxe. Doufám, že vybudovaná síť nám pomůže, ušetří finanční prostředky a bude přínosem,“ vyjádřila názor na záměr města a kraje ředitelka stříbrského kulturního střediska Martina Sihelská.