Dorazili diváci, ale i tehdejší kompars, a hlavně režisér pohádky Zdeněk Troška, aby společně zavzpomínali na natáčení. Početný kompars si totiž režisér vybral z místních lidí. „Například zbojníky na koních si zahráli Ondra, Jarda a Pepa,“ vyjmenovává své známé a místní obyvatele Slavomír Kozák, který se na akci podílel jako organizátor. „Dnes ale na koni dorazil jen Ondřej Dorot, Jaroslav Ševeček přijel na invalidním vozíku a Pepa tu někde je taky, ale chodí už o holích,“ dodává Kozák před ruinami kostela, které ještě po dvou desítkách let nesou známky filmových kulis. „Hrál jsem zbojníka a bylo to před dvaceti lety, a to jsme ještě běhali… Točili jsme na louce za kostelem. Režisér byl prima, ale moc jsme se sním nesetkávali, hlavně pak večer u cateringu,“ vzpomíná a usmívá se Ševeček.

Organizátoři se prý před sobotním setkáním báli množství lidí hned dvakrát. „Nejdříve, že přijde málo lidí, ale pak když jsme viděli a slyšeli ohlasy, tak zase, že jich bude moc. Jak to ale nyní vypadá, přišlo jich tak akorát, jsme spokojení,“ dodává Kozák. Role organizátora se chopila také obec Kočov, v jejímž katastru kostel stojí. „Ale hlavně je to dílo nadšenců a dobré party lidí, nic tady nezajišťuje žádná agentura, vše jsme připravili a vymysleli,“ dále poukazuje s tím, že nutné bylo i zabezpečení kostela, aby pod klenby a blízko k ruinám nikdo nemohl.

Zdeněk Troška si v paměti na svatého Jana nese hlavně noční práci. Jak řekl, ráno vstává i ve čtyři hodiny, a pracovat pozdě do noci není pro nej jednoduché. „Tady v Kočově to bylo osm nočních za sebou, navíc pršelo a byla zima tak to není nic příjemného. Navíc nemám rád noční scény, jsem denní tvor…“ říká režisér a vzpomíná na práci s komparsem. „Hodně komparsu bylo, trochu pak zdržovalo oblékání, jinak to byla práce namáhavá, ale krásná.“

Obec Kočov nechala na stěnu kostela umístit pamětní desku s připomínkou natáčení pohádky. Slavnostního odhalení se ujal režisér spolu se starostou Miroslavem Peškem.

Krom besedy se Zdeňkem Troškou a autogramiády, bylo pro návštěvníky připraveno občerstvení, možnost posedět a večerní promítání dvou filmů neprofesionálních autorů Slavomíra Kozáka a Františka Soukupa. Autoři ve svých téměř půlhodinových snímcích zachytili tehdejší natáčení pohádky Z pekla štěstí 2 a rok na to slavnostní uvedení premiéry v tachovském kině Mže.

Videovýlet do Vodního světa u Lesné na Tachovsku.
Vodní svět mění příroda i lidé