To se na tři týdny proměnilo v sochařský ateliér pod otevřeným nebem. Nápad pozvat do Chodové Plané sochaře se zrodil před šesti lety. „Přišli s tím společně při opravě sochy v pivovaře Bartoloměj Štěrba a president Chodovaru Jiří Plevka," řekl Deníku starosta Chodové Plané Ctirad Hirš.

Letos na nádvoří tvořili dvě Češky, dva Češi a čtyři cizinci a vysochali osm soch. Témata si zvolili různá, na přírodní motivy, mystická i moderní vize. Jednou ze soch je svatý Florián. Městys ho umístí stylově před hasičskou zbrojnici dobrovolných hasičů. „Bylo to přání hasičů, tak jsme ho nechali vytvořit," poukázal starosta, podle něhož sochy budou hodnotit nejen současní obyvatelé, ale především budoucí generace. „Dnes je to něco nového, ale pro dnešní pětileté děti to za desítky let bude něco všedního a součást obce. Něco tady po nás zůstane," dodal Hirš k objektům z pískovce dovezeného z lomu u Hořic.

Sochy zpodobňují například mystické čínské bájné zvíře, zmíněného svatého Floriána i podobu baroka. „Další sochy jsou moderní, abstraktních tvarů," řekl k dílům Bartoloměj Štěrba z neformálního spolku výtvarníků Nefosin. Právě pod rukama výtvarníka Štěrby se z pískovce rodil Florián. „Má atributy jaké má mít, Florián je daný. Jako inspiraci jsem si jednu sochu Floriána ofotil a vzal si z toho příklad," popsal umělec s tím, že sochu tvořil spíše z hlavy bez jasné předlohy.

Po třech týdnech práce jsou sochaři spokojení i unavení. „Na začátku vždy panuje taková euforie a nadšení. Pak jsme ale rádi, že sympozium končí. Přeci jen jsme tu od rána do večera a jsme utahaní," poukázal Štěrba.

Z Bangladéše je umělec Ruhul Amin Kajol. Žije v Dánsku a v Chodové Plané vytvořil sochu muže – lovce. „Je v tom symbolika i současná doba. Muž má hlavu zvířete a vlastní hlavu má v klíně," popsal sochu Kajol, který inspiraci hledá v přírodních motivech. Krom soch tvoří i takzvanou velkoplošnou malbu jako je traffic art, jakési malování na chodníky nebo silnice a podobně veliké plochy.

Podle organizátorů z městyse Chodové Plané završil jubilejní ročník sérii sympozií a na příští rok se chystá nová podoba tvůrčí akce. Opět by měla být s mezinárodní účastí.