Neformální setkání starostů obcí a měst z tachovského regionu s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS) a náměstkem ministra pro místní rozvoj Miroslavem Kalousem se konalo v úterý v zasedací místnosti Městského úřadu v Plané. Z pozvaných hlavních představitelů obcí se jich besedy zúčastnila ale pouze čtvrtina. „Pozvali jsme čtyřicet starostů.

Řada se nám jich vzhledem ke svému pracovnímu vytížení omluvila. Dá se to pochopit. Někteří starostové nejsou uvolnění a toho času jim moc nezbývá,“ podotkl Petr Hošek, předseda Místního sdružení ODS Tachov a oblasti Tachovska. Iniciativa uspořádat tuto akci vzešla ze strany ministra. „Nejsem jenom ministr spravedlnosti. Působím za Plzeňský kraj i jako poslanec. Proto se zajímám o to, kde obce tlačí bota a jak jim stát může pomoci,“ uvedl Jiří Pospíšil. Miroslav Kalous informoval starosty o možnosti čerpání peněz z evropských fondů na období 2007 – 2013. „Jde o to, abychom vám poradili, jak peníze na vámi vytvořené projekty využít co nejefektivněji,“ podotkl Kalous. „Na první pohled se zdá, že peněz bude dost, ale v projektech je přetlak. Pan Kalous sice zastává důležitý post, ale ani on nám ze své pozice nemůže nic slibovat.

Důležité je, že nám řekl, že se na něj můžeme s prosbou o pomoc kdykoli obrátit. Naučil jsem se nedělat si z podobných setkání iluze, ale ministr Pospíšil na mne dělá velice dobrý dojem. Můžeme od něj očekávat, že nám rozhodně nehodlá komplikovat život,“ poznamenal Jan Soulek, starosta Bezdružic. „Jsem rád, že mezi nás ministr zavítal. Takových setkání by mělo být co nejvíc a to bez ohledu na politickou příslušnost kohokoli. Doposud se s námi setkával hlavně poslanec Václav Votava, To by se mělo změnit,“ míní Karel Petráň, starosta Svojšína. Úterní akce vyvrcholila na Svaté Anně, kde se sešla Oblastní rada Občanské demokratické strany.