Ještě letos a v příštím roce budou moci obce a města tachovského regionu čerpat dotace, které jim na jejich rozvoj schválilo nebo teprve schválí z Programu podpory rozvoje hospodářsky slabých a struktuálně postižených regionů ministerstvo pro místní rozvoj. Mezi obce, které dotační tituly získaly, patří například Svojšín. Jeho zastupitelé na vybudování sportovního areálu zažádali ministerstvo o 725 tisíc korun. „Získané peníze použijeme na stavbu volejbalového hřiště, tenisového kurtu, parkoviště a příjezdové komunikace k areálu,“ nastínil nám projekt Tomáš Petráň, zastupitel Svojšína. „Ještě ale čekáme, až obdržíme registrační list.

Teprve potom vyhlásíme zadání veřejné zakázky pro výběr dodavatele,“ podotkl Petráň. Zastupitelstvo ale bude zároveň hledat možnosti, kde na projekt sehnat zbytek peněz. Investiční akce totiž přijde na částku přesahující milion korun a dotace pokrývají pouze 70 procent celkových nákladů. „Musíme sehnat zdroj na spolufinancování. Jednat o tom budeme na nejbližším zasedání,“ uvedl Petráň. Jeden a půl milonu korun ´přikleplo´ ministerstvo Černošínu. Město finance použije na propojení turistických cílů. Černošínští zastupitelé ale na příchod financí čekat nebudou. „Akce už běží. Pamatovali jsme na ni v letošním rozpočtu a usnesli jsme se, že poběží, ať už dotaci dostaneme nebo nikoli.

Dotace totiž není nároková a my jsme nemohli už déle čekat. Tlačí nás totiž čas. Pokud bychom záměr uskutečnili později, mohlo by ho ohrozit počasí,“ informoval nás Miroslav Plincelner, starosta Černošína. Radnice tak schválenou částku vlastně ušetří. „Bude přemístěna do jiných investičních akcí,“ dodal Plincelner. Mezi obce Tachovska, kterým byly dotace poskytnuty, patří i Bezdružice, Rozvadov, Zhoř, Kokašice, Ctiboř, Kladruby aK. Lázně.

Glosa autora článku je zde