O novém využití hasičárny Deník již čtenáře jednou informoval, ovšem v dnešních dnech se již věci daly do pohybu. „V zimních měsících bychom rádi začali s prvními přípravami a rekonstrukcí," řekl Deníku starosta Stříbra Karel Lukeš. Podle jeho slov by se ale žádné zásadní změny prostor uskutečnit neměly. „Budeme se snažit ponechat vyčleněnou garáž v co nejvíce původním stavu," vysvětlil. Nová galerie ve Stříbře se tudíž přidá ke kulturním zařízením industriálního vzhledu, která jsou v poslední době velmi oblíbená.

Příklad podobného oživení nevyužívaných staveb se dá najít například v Plzni, kde v prostorách bývalého depa vznikl kulturní areál, který tento rok mimo jiné hostil městskou odnož slavného hudebního festivalu Rock for People.

K životu by se měla bývalá požární stanice opět probrat během letních měsíců. Město už má představu i o prvním umělci, který by měl dění v nové galerii otevřít. Jeho jméno si ovšem zástupci města zatím chtějí nechat pro sebe. „Bude to takové menší překvapení jak pro první návštěvníky, tak možná i pro samotného umělce," vysvětlil důvod zatajení jména s úsměvem starosta Lukeš.

Že je ve Stříbře nové galerie potřeba potvrdil i Zbyněk Navrátil, ředitel městského muzea, ve kterém se také nachází výstavní prostory. „Místo v galerii v muzeu je zabrané až do roku 2017. Mnoho lidí ze Stříbra se chce prezentovat pomocí výstavy, tudíž poptávka je opravdu veliká," řekl.

Krom městského muzea jsou místním umělcům k dispozici také zdi městské knihovny.

Ty například využívá stříbrský fotoklub, který zde včera započal svou výstavu. Bohužel i zde je fronta na vystavování dlouhá. Tudíž nová galerie, která bude určena především právě pro umělce ze Stříbrska, bude určitě přivítána s otevřenou náručí.