Šlo o první ročník Memoriálu 6. polní nemocnice. „Cílem akce bylo zábavným, ale velmi náročným způsobem v rámci branné soutěže družstev rozvinout znalosti, dovednosti a návyky týkající se branně bezpečnostní problematiky, upevnit morální vlastnosti potřebné k obraně státu a současně podpořit mimoškolské aktivity spojené s branností,“ sdělil Deníku plukovník ve výslužbě, lékař Jindřich Sitta, předseda Spolku válečných veteránů 6. polní nemocnice.

Soutěž organizátoři připravili pro družstva základních a zvláštních škol Plzeňského kraje a využili historické skutečnosti, kdy právě 6. polní nemocnice Armády České republiky působila v Albánii a Turecku. Připomněli si tak i dvacetileté výročí návratu jednotky ze zahraniční mise. „A také význam této události ve vztahu na vstup do NATO a vzbudit pocit hrdosti v této části naší populace,“ podotkl Sitta.

Ilustrační foto.
Novoroční výšlap na Vlčí horu v Černošíně

Do branné soutěže se zapojilo přes padesát účastníků, kterým počasí moc nepřálo. „Vzhledem k pokročilé roční době závod probíhal ve velmi obtížných klimatických podmínkách, slunečné počasí z počátku závodu brzy vystřídala sněhová vánice a po jejím skončení provázel průběh závodu vytrvalý déšť. Měnící se klima během několika hodin prověřilo odhodlání nejen závodníků, ale i pořadatelů,“ dále popsal Jindřich Sitta a dodal, že trasa pochodu byla místy poškozená a plná bláta od těžké techniky stavebních firem opravujících stožáry vedení vysokého napětí. Závodníci doprovázení pedagogickým dozorem přesto trasu zvládli s úsměvem a nadšením. „Tím spíše, když je v cíli čekalo teplo otevřeného ohně, horký čaj a opečené buřty.“

Start a prezentace účastníků byla ve stodole Dvora Krasíkov. Historicky prvním vítězem Memoriálu 6. polní nemocnice se stalo družstvo Dětského diagnostického ústavu v Plzni. Branná soutěž obsahovala osm základních disciplín jako například střelba ze vzduchovky, hod granátem nebo schopnost rozdělat oheň. Na památku pak účastníci dostali pamětní listy.

Branný závod se konal za podpory Ministerstva obrany České republiky, ve spolupráci a za podpory Soukromé terénní záchranné služby Milovy, Military car clubu Plzeň, Sportovně střeleckého policejního klubu Stříbro a pod záštitou Asociace spolků válečných veteránů.

Oživený mechanický betlém v Kladrubech.
PODÍVEJTE SE: Ochotníci zahráli na nádvoří kláštera mechanický betlém