To se uskutečnilo v první polovině července ve francouzském městě Nérac a ve znalostech včelařství soutěžily stovky mladých včelařů z 27 zemí Evropy, Asie a Afriky. V konkurenci osmdesáti soutěžících si reprezentanti České republiky vedli úspěšně, stříbrský Heicl skončil v první desítce.

Mladé včelaře z České republiky reprezentovalo tříčlenné družstvo, Jakuba Heicla doplnili Marek Matulik (Zlínský kraj) a Jan Materna (Královehradecký kraj).

Jak Deníku sdělil vedoucí stříbrského včelařského kroužku Oldřich Koubek, součástí setkání je také poněkud specifická soutěž mezinárodních družstev, která jsou sestavená tak, aby se v jednom družstvu nesetkali soutěžící stejné národnosti.
„Druhou částí je soutěž jednotlivců. Od umístění jednotlivců je pak odvozeno pořadí v soutěži národních družstev. Soutěží se ve dvanácti disciplínách, kterými jsou například vědomostní test, znalost zásad chovu včel, znalost pomůcek, znalost včelařsky významných rostlin, chov včelích matek a řada dalších,“ uvedl Koubek.

Češi se neztratili, dobré výsledky vozí z tohoto mezinárodního setkání pravidelně. V soutěži mezinárodních družstev se družstvo, v němž byl začleněn Jan Materna, umístilo jako druhé a družstvo s Jakubem Heiclem bylo třetí. V soutěži jednotlivců zvítězil německý včelař, druhá byla reprezentantka ze Skotska a třetí byl reprezentant slovinských včelařů. Čeští včelaři obsadili desáté (Jakub Heicl), jedenácté (Marek Matulík) a devatenácté místo (Jan Materna). „V soutěži národních družstev byli nejlepší mladí včelaři ze Slovenska, čeští včelaříci byli druzí a na třetím místě skončili mladí Němci,“ doplnil vedoucí stříbrského včelařského kroužku.

Uznání podle něj patří francouzským organizátorům. „Podařilo se jim po čtyři dny poskytnout pohostinství dosud největšímu počtu mladých včelařů z dosud nejvíce zúčastněných zemí. Pro příští setkání IMYB 2019 se pořadatelství ujmou včelaři ze Slovenska a už teď je jasné, že počet zúčastněných se dále rozšíří, neboť účast přislíbili i mladí včelaři z Kanady a latinskoamerických zemí,“ uvedl dále Koubek.

Ilustrační snímek.
V kasárnách dvakrát hořelo, hasiči podezřívají žháře