„Někteří návštěvníci odsud odcházejí se slzami v očích," řekla průvodkyně muzea Michala Balková. „Asi nezapomenu, když sem přijel autobus bývalých pétépáků. Tři hodiny si muzeum prohlíželi a neskrývali dojetí. Jeden z nich pak zakladateli a provozovateli muzea Václavu Vítovcovi řekl: "Kdybych měl zdravá kolena, tak si za to, co jste tu dal dohromady, před vámi kleknu," vyprávěla jednu z dojemných příhod, která se v budově někdejší celnice odehrála.

Václav Vítovec, někdejší reprezentant Československa v triatlonu přiznává, že si otevřením muzea splnil svůj sen. „Splnilo se mi to, v co jsem léta doufal a věřil. Těší mě zájem lidí. Nejde totiž jen o to, aby se poučili z historie, ale abychom si z toho vzali i ponaučení pro budoucnost, abychom podobné chyby nikdy neopakovali," řekl.

Jezdí sem lidé z celého světa. Nejčastěji pochopitelně Češi a Němci, ale byli tu až z Argentiny, Finska, Ameriky a dalších zemí. Zastavují se i autobusy s dospělými i dětskými návštěvníky, mezi nimi bývalí pétépáci i političtí vězni. „Samozřejmě potěší, když slyšíte slova chvály. Přijel sem například autobus z Mnichova a v něm lidé, kteří kdysi sloužívali na hranicích. Řekli, že projeli celou Evropu a že tak, jak je v našem muzeu historie myšlenkově seřazena, ještě neviděli," dodal Vítovec.

Nedávno se tu dokonce natáčel diskuzní pořad Historie.cz, který odvysílala ČT24.

„Počítám s rozšířením. Venku v bývalých garážích chci umístit kdysi používané vojenské vozidlo GAZ, německý skútr a také osobní auto Žiguli 1500," řekl Václav Vítovec. Má i další plány, které souvisejí s jeho triatlonovou minulostí. Ve stejné budově chci nahoře vybudovat muzeum triatlonu. Mám jedinečný archiv, který nemá nikdo jiný ve světě," dodal.