Zaměstnance našli

I když kvůli neustále rostoucímu počtu nových závodů v tachovském okrese a rozšiřování výroby již stávajících firem je pro zaměstnavatele stále těžší najít zručné pracovníky, výrobce vysokozdvižných vozíků si dělníky, které v regionu našel, pochvaluje. „Ve Stříbře a v Plzeňském kraji jsme našli kvalifikované zaměstnance, kteří jsou vzdělaní a vysoce motivovaní. Od prvního dne bylo cítit, s jakým nadšením a zaujetím nový tým pracuje," vyjádřil se generální ředitel společnosti Gordon Riske.

Zaměstnávání lidí z regionu preferují i představitelé okolních obcí. „Při jednáních s investory vždycky hovoříme o tom, aby dali uplatnění především lidem z okolí," potvrdil už několikrát František Trhlík, starosta Kostelce, na jehož území závod vyrostl.

Angažování pracovníků z regionu také umožňuje firmám zařadit svoje pracovníky jako kmenové zaměstnance. Samotný KION v Ostrově má jen minimum agenturních pracovníků, které by ale firma ráda zařadila mezi kmenové.

Někdy se lidé hledají těžko

Některé firmy v regionu se ale kvůli současné vysoké nabídce volných pracovních míst bez agenturních pracovníků neobejdou.

„V poslední době máme velký problém sehnat lidi na montážní práce z tachovského regionu, které bychom mohli přímo zaměstnat tak, že by se stali kmenovými zaměstnanci firmy," uvedl Deníku minulý týden personální ředitel Rotarexu Tachov Jiří Rubáš.

Firma je proto vděčná za pracovní agentury, které do regionu dovážejí lidi většinou ze Slovenska, Polska, Ukrajiny a dalších zemí. „V současné době nám nic jiného nezbývá, než částečně využívat agenturních pracovníků, ti tvoří zhruba dvacet procent celkového počtu zaměstnanců," vysvětlil Rubáš.

Společnost svá volná místa inzerovala v médiích, nechala roznést po polovině území okresu letáky s nabídkou volných pracovních míst, prakticky s minimální odezvou od obyvatel tachovského okresu. „Kdyby byl větší zájem, mohli bychom lidem z Tachovska nabídnout až šedesát pracovních míst, která v současnosti obsazujeme agenturními pracovníky," dodal personální ředitel.

Nízká nezaměstnanost

Právě díky nově otevřeným závodům v průmyslových zónách v Ostrově (KION, Ideal, SteelCase), v Nové Hospodě (např. Johnsons Control) a v dalších místech okresu klesla na Tachovsku nezaměstnanost na nejnižší úroveň za posledních devět let.

Na přelomu ledna a února bylo v evidenci tachovského Úřadu práce 2372 uchazečů o zaměstnání, z toho 1060 žen. Od roku 2009, kdy v prosinci dosáhla rekordních 13,4 procenta, míra nezaměstnanosti klesá, nejlépe na tom Tachovsko bylo na konci října loňského roku, kdy se údaje zastavily na 5,4 procenta, teď je to 6,4%.
„Celý uplynulý rok počet lidí bez práce klesal, což je pochopitelně pozitivní vývoj. Také neustále narůstá počet volných pracovních míst a dnes už začíná být těžké tato volná místa obsadit," konstatovala ředitelka Úřadu práce Tachov Jana Šimková.

Ideální poloha

Závod společnosti KION Group kvalifikované síly našel a zaměstnanci pracují v jednom z nejmodernějších výrobních závodů v Evropě. Výrobní kapacita dosahuje zatím 12 000 vozíků za rok. Zatím se zde produkují tzv. retraky, tedy vozíky určené pro práci ve velkých skladovacích halách.

Postupně by měla najíždět výroba dalších typů vozíků několika světoznámých značek. Společnost je druhým největším světovým výrobcem vysokozdvižných vozíků a skladové techniky. Do moderního závodu investovala společnost 14 milionů Eur (téměř 400 milionů korun).

„Náš nový závod reprezentuje nejdůležitější milník v naplňování strategie KION Group do roku 2020, která nám pomáhá se ještě více zaměřit na zákazníky, inovace a kvalitu," řekl generální ředitel s tím, že závod v Ostrově u Stříbra má ideální polohu, která firmu přibližuje k zákazníkům ve východní a jižní Evropě a leží jen několik set kilometrů od hlavního závodu v Aschaffenburgu.

Závod ve Stříbře je již třetím závodem společnosti KION Group v České republice, další jsou v Českém Krumlově, kde se vyrábí řídicí nápravy a elektrické a hydrostatické pohonné nápravy a v Moravanech u Brna, kde se vyrábí elektrické motory. Dohromady společnost v České republice zaměstnává 1200 lidí. V celém světě je to pak 23 500 zaměstnanců. Společnost je na seznamu 600 největších firem v Evropě.