Zákaz vydalo před několik dny město. „Zjistilo se, že sloup je v havarijním stavu. Opatření je především kvůli dětem, které se u Mohyly často pohybují,“ řekl Deníku starosta Tachova Ladislav Macák.

Zamezující opatření jsou podle jeho dalších slov provizorní, postupně se na místo instalují pevnější, zřetelnější a doplněná výraznější cedulí.

„V současnosti diskutujeme o dalších postupech s památkáři a zároveň hledáme odborníky, kteří by uměli ve spolupráci s památkáři sloup opravit. Především se ale musí určit, jestli půjde opravit, nebo jestli bude nutné vyrobit repliku, která by starý sloup nahradila,“ dodal Macák.

To by se podle vedení města mělo rozhodnout v prvních měsících následujícího roku, pak chce radnice památník obětem pochodu smrti postupně opravit.

Že je sloup výrazně poškozen, se zjistilo namátkově a následným statickým posouzením. „V dolní části se odlomil kus betonu a zjistilo se, že armatura je napadena rzí a hrozí vlastně zřícení celého sloupu. Proto jsme to takhle nechali zabezpečit,“ doplnil tachovský starosta.

Město zatím nemá představu, jak vysoké budou náklady na opravu, či na případné vybudování repliky sloupu.
Až se bude hlavní a nejvýraznější část památníku na Mohyle opravovat, starosta Tachova nevylučuje, že by se v lokalitě provedly některé další úpravy. „Vzhledem k tomu, že zatím neznáme finanční náklady, nemohu říct, v jakém rozsahu by to bylo,“ uvedl. Jak informuje cedule přímo pod památníkem, počítá se kromě opravy sloupu s trnovou korunou také s úpravami zpevněných ploch a schodů.

Pod povrchem památníku Mohyla jsou uloženy ostatky 232 obětí pochodu smrti z konce druhé světové války. Byly sem převezeny z několika hromadných hrobů nalezených na různých místech v tachovském okrese a uloženy v září 1946. Jak uvádí Jiří Svršek na serveru natura.baf.cz, podle návrhu zednického mistra Jana Kříže byl vybudován památník a veřejnosti byl slavnostně předán 16. května 1948.

Z rozsvícení vánočního stromu na tachovském náměstí.
FOTO, VIDEO: Začal advent, obce i města zdobí vánoční stromy