Teplé počasí láká k vyjížďce stále více řidičů jednostopých vozidel. Riskantní jízda i neomalenost nenechá spát policisty. Motorkáře čeká hustší síť hlídek. Nelze také opomenout, že jen v loňském roce zahynuli na Tachovsku tři motocyklisté, před několika dny zemřel u Studánky další. „Řidiče kontrolujeme každý den. Nejčastějším přestupkem u motorkářů bývá překročení rychlosti.

Často mívají také jezdci překryté espézetky, nebo jim úplně chybí,“ říká Václav Blahník, mluvčí tachovské policie. Motorkáři jsou těžko polapitelní. „Kontroly se neprovádějí lehce. Stává se, že řidič ujede. Motocykly mají úžasné zrychlení a lepší manévrovací schopnosti. Než posádka zareaguje a vyjede, je motorkář pryč. Navíc jim nedělá problémy zahnout na polní cestu,“ dodal Blahník.

Chyba prý není jen na straně motocyklistů. „Já osobně jezdím denně na motorce a bezohlední bývají i řidiči osobních automobilů. Často vytlačují motorkáře ze silnice. Bohužel na českých silnicích chybí ohleduplnost,“ konstatoval Libor Paukner, majitel prodejny s motocykly v Tachově. O zakoupení silných motorek pro policii se neuvažuje. „Prozatím mají ´silničku´ dálniční policisté. Příslušníci by museli navíc projít školením. Řízení silného jednostopého vozidla není lehké,“ uvádí mluvčí. „Pro hříšníky je připravená akce, kdy je na jednom úseku více hlídek. Řidiči by se nemělo podařit hlídku objet, při pokusu navíc narazí na další stanoviště. Při této akci si pomáháme navzájem s policisty z okolních okresů,“ podotkl Blahník. Podle policejního mluvčího přeceňují motorkáři své síly. „Mnohdy zapomínají na to, že mají jednostopé vozidlo, které nemá takovou stabilitu. Při nárazu je navíc moc věcí nechrání,“ uvedl závěrem Blahník.