Několik přihlížejících sledovalo práci jeřábu, který přesunul motorový vůz z dopravních kolejí na kolejnici vedle staniční budovy, kde bude nyní Hurvínek trvale vystaven.

„Motorák se vrátil tam, kde deset let stál v době, kdy sloužil jako klubovna železničního modelářského kroužku," uvedl železničář a vedoucí kroužku Jiří Bízek.

Majitelem vozu je město a tomu jej ve středu vrátilo občanské sdružení Lokálka Group, které mělo Hurvínka v nájmu. „Vůz byl sice přeložen, ale fakticky nám jej ještě občanské sdružení nevrátilo. Oficiální předání se všemi náležitostmi by se mělo uskutečnit v pátek," řekl Deníku starosta Bezdružic Jan Soulek. „Nájemní smlouvu jsme ukončili už v květnu. Rozhodli jsme se, že město už nebude vůz dále pronajímat," vysvětlil starosta s tím, že jedním z důvodů bylo také neplnění všech závazků ze strany nájemce, které z nájemní smlouvy vyplývaly.

Občanské sdružení Lokálka Group z Rokycan užívalo motorový vůz podle předsedy Jiřího Svobody od roku 1996. „V té době jsme uzavřeli nájemní smlouvu, poté jsme vůz rekonstruovali a uvedli do stavu z přelomu padesátých a šedesátých let," uvedl. Lokálka Group s vozem jezdila na různé akce vztahující se k historii železnice po celém Plzeňském kraji.

„Měli jsme zájem i o odkoupení vozu, ale jednání dospěla do slepé uličky a majitel se pak rozhodl nájemní smlouvu ukončit," dodal Svoboda.

Sdružení už má vyhlídnutý jiný vůz stejného typu, který ovšem potřebuje celkovou rekonstrukci.

Podle Bízka byl motorák, který už je zpátky v Bezdružicích, postaven kolem roku 1954 a z provozu vyřazen roku 1983. Počátkem osmdesátých let získali tento motorový vůz žáci místní základní školy za nasbírané železo a vybudovali v něm klubovnu modelářského kroužku.

V roce 1994 poklesl zájem o kroužek, proto byl motorák vrácen zpět na koleje v rámci činnosti zmíněného občanského sdružení.

O jeho dalším využití zatím není jasno. „To se teď nedá řešit, o novém využití motorového vozu začneme uvažovat až jej budeme mít řádně převzatý," řekl Deníku starosta Bezdružic Jan Soulek.

Motorový vůz M 131.1386 nahradil na expoziční koleji vznikajícího železničního muzea malou posunovací lokomotivu, kterou tam mohli vidět ještě nedávno návštěvníci Bezdružického parního léta. „Lokomotivu jsme přeložili zpět na koleje, stojí na vedlejší koleji v Bezdružicích a čeká na svůj další osud. Tím bude pravděpodobně sešrotování," vysvětlil Deníku Jiří Bízek s tím, že technický stav stroje je žalostný a navíc v depu v Bezdružicích je kompletně renovovaný vůz stejného typu.

Motorák zatím předán nebyl

Bezdružice – (Aktualizováno 31. 8. 13:08) Historický železniční motorový vůz, který byl ve středu přeložen na výstavní kolej na nádraží v Bezdružicích, město zatím nepřevzalo. „Nájemce nám zaslal dopis, že předání navrhuje na pátek v devět hodin ráno, jestli nám tento termín vyhovuje. My jsme navrhli desátou hodinu. V tuto dobu jsme se také dostavili na nádraží, ale ze strany nájemce tam nikdo nebyl. Takže vůz nám zatím předán nebyl," vysvětlil Deníku starosta Bezdružic Jan Soulek. Město je majitelem motorového vozu a rozhodlo se nájemci, kterým bylo občanské sdružení Lokálka Group, smlouvu neprodloužit. Další termín k předání vozu zatím stanoven nebyl. (jk)

Iveta Luňáková