Historické šperky z různých skel a kovů zapůjčí tamnímu muzeu stříbrská sběratelka Hana Štollová. Její sbírka je velmi obsáhlá, obsahuje nejen šperky, ale také další doplňky, jako například štrasové kabelky, korálkové límce a další.

„Česká republika je světově proslulá sklem a bižuterií. Kořeny výroby bižuterních šperků u nás sahají až do 18. století a největším výrobcem byl Jablonec nad Nisou. Třpytivá krása vždy naše maminky a babičky zdobila a proto věřím, že výstava v Černošíně přitáhne všechny generace. Abych návštěvníky trochu nalákala, připomenu, že v Černošíně uvidíte štrasové kabelky, které používaly filmové herečky ve filmech kolem třicátých let a také korálkové kabelky, nad kterými se vám zatají dech při představě ručního vyšívání miniaturních korálků a trpělivosti švadlenky. Výstavu doplní ozdobné brože, korálkové límce a spousta dalších třpytivých drobností, které nesměly chybět ve šperkovnicích ženy. Více neprozradím, ale nezapomeňte se přijet podívat,“ uvedla Hana Štollová ze Stříbra.

Výstava šperků bude zahájena ve 25. dubna a potrvá do 17. června. Otevřena bude denně od 10 do 17 hodin. V létě pak bude nahrazena výstavou medvídků.

Oprava zvlněného chodníku a zábradlí u tachovského městského úřadu začala.
Oprava zvlněného chodníku začala, výdaje uhradí zhotovitel stavby

Martina Sihelská