„Máme za roky praxe vysledováno, že v prvních třech měsících nového roku je návštěvnost muzea o víkendech minimální. Proto jsme se rozhodli, že v tuto dobu na víkend muzeum zavřeme, čímž docílíme i úspory energií. V týdnu je otevřeno v běžný otevírací čas,“ uvedla ředitelka muzea Jana Hutníková. Nicméně i v době od ledna do března mají návštěvníci možnost muzeum o víkendu alespoň jedenkrát v měsíci navštívit, a to dokonce bezplatně, protože pracovníci zde chystají oblíbené tradiční akce a připravuje se i velmi zajímavá výstava.

„Již v lednu se ve zdejším sále konal Tříkrálový koncert, kdy se v jeho průběhu vybralo do kasičky Tříkrálové sbírky na dobrovolných darech 9585 korun. Podstatná část z vybraného obnosu podpoří Domácí hospic Západ z.s. ,“ bilancuje muzejní leden ředitelka.

Připravené hudební pásmo rodiče potěšilo.
OBRAZEM: Pololetní koncert dětí ve stříbrské umělecké škole si rodiče užili

Značně živo bude v muzeu v sobotu 18. února, kdy odsud ve 14h vychází masopustní průvod. Oproti pochůzkám maškar na malých vsích a městech, kde je tato tradice pojata spíše v rodinnějším duchu, zde průvod postupně projde částí Tachova a na různých místech sehraje masopustní scénky. Poté se vrátí do muzejních prostor, kde na účastníky bude čekat občerstvení v podobě zabijačkových specialit. „V tuto dobu si navíc mohou zájemci projít a prohlédnout také vnitřní prostory muzea, naše výstavy a expozice,“ láká návštěvníky Jana Hutníková. „V Tachově se od války masopust neslavil, tradice se začala obnovovat asi před 11 lety a tak jsme ho prostě přizpůsobili městskému prostředí,“ řekla Deníku. S dalším staročeským zvykem se mohou návštěvníci seznámit v březnu, kdy v muzeu proběhne oblíbená akce Vynášení Morany. Tematicky laděné pásmo s několika scénkami připravuje Základní škola Hornická, po jehož shlédnutí vyrazí průvod k řece Mži, kde bude Morana svržena do jejích vod. I při této akci se chystá doprovodný program v podobě velikonočních dílniček, kde bude možno zdobit vajíčka, vyrábět velikonoční dekorace či plést pomlázky.

V současné době muzeum nabízí putovní výstavu o zaniklé obci Tachovska s názvem Život v Pavlově Studenci. „Výstava přináší mnoho zajímavého. Je zde vidět, jak obec dříve vypadala, kolik občanů zde žilo až po její zánik,“ přibližuje expozici z kdysi známé vsi Českého lesa.

V březnu bude zahájena dosud ojedinělá výstava zaměřená na invazivní druhy rostlin a živočichů, které se čím dál více rozšiřují v naší přirozené floře a fauně. „Samotný název Příroda v pohybu napovídá, že se návštěvníci budou moci seznámit blíže se situací, která trápí odborníky již po řadu let, ať už se jedná například o nutrie, mývaly, kteří se ve volné přírodě rozmnožují či na Tachovsku hojně rostoucí bolševník. Invazivní druhy postupně mnohdy potlačují původní přírodní druhy daného regionu, ať už se jedná o cizorodé prvky v rostlinné nebo živočišné formě. Na zahájení výstavy se chystá komentovaná prohlídka expozice, které se ujme ornitolog a zoolog Martin Liška,“ láká závěrem Jana Hutníková.