„Ředitelku jsme vybrali na základě výběrového řízení. Její tým pracovníků, který jí bude po boku, se teprve bude sestavovat," sdělila Deníku starostka Kladrub Svatava Štěrbová.

Město, které je zřizovatelem, také vybralo dodavatele expozic. Ten má teď plné ruce práce. „Jde o profesionální architektonickou firmu, která dodá kompletní zařízení do spodní části muzea. Horní část vybavíme a zařídíme z vlastních prostředků, v postupných krocích. Je to finančně velice náročné," uvedla.

V současné době připravují pracovníci městského úřadu a muzea výstavu s názvem Za časů našich babiček. „Výstava je sestavována ve spolupráci s naším výtvarníkem Václavem Balíkem. Společně připravují horní část expozic, kde bude k vidění spousta starších věcí, které se podařilo získat od veřejnosti," popsala.

Veřejnost se do vybavení expozic zapojila na základě výzvy a darovala množství předmětů, které budou využity. Zapojili se lidé nejen z Kladrub, ale i ze širokého okolí. „Ne všechny darované předměty jsme použili. Podařilo se nám horní část zaplnit a nemusíme si půjčovat exponáty z okolních muzeí, jak jsme původně zamýšleli," uvedla starostka.

Slavnostně bude regionální muzeum v Kladrubech otevřeno přesně zas měsíc, 20. června a bude takzvaným vrcholným dnem oslav k 900. výročí města.

Tento den je označen také jako Spolkový den. Spolky představí své programy, dveře budou otevřeny pro veřejnost v různých organizacích a zařízení, třeba i ve škole a ve školce. Součástí bude i Slavnost slunovratu.

Myšlenka zřízení regionálního muzea, které by se soustředilo především na historii a přírodu v okolí Kladrub, vznikla už před několika lety. Město pak přizpůsobilo potřebám muzea objekt bývalého kina v sousedství radnice, který mnohamilionovým nákladem rekonstruovalo. Vznikly tak prostory pro moderní expozice.

Podle odborníků bude mít nové kladrubské muzeum význam nejen pro samotné Kladruby. „V Kladrubech bude muzeum zajímavým doplněním toho, co už nabízí klášter. Jestliže tam před 900 vznikl klášter, začala se tím rozvíjet i okolní lokalita. A to se právě může odrazit v kladrubském muzeu," vyjádřila se ředitelka Muzea Českého lesa v Tachově Jana Hutníková.

„Čím více podobných aktivit pro návštěvníky a turisty vzniká, tím větší šance je, jak turisty do regionu nalákat a udržet je tady," dodal ředitelka tachovského muzea.