Muzeum si totiž přišel prohlédnout muž z africké Angoly. Jak popsala správa muzea: „Ve dveřích stanul obrovitý dvoumetrový člověk a řekl česky Jdu se podívat na město, které před lety založil můj pra-pra-pra-pra děda. Černošín. Po pár vteřinách se Lourenco Lino De Sousa rozesmál. No, přece jste Černošín? A já jsem černoch. Bylo vidět, že má smysl pro humor.“

De Sousa, jak se později ukázalo, studoval v Česku a dnes je zástupcem děkana pro vědeckou činnost na Pedagogické fakultě ve Cuanza Sul University Katiavala Bwily v Angole. „V Praze jsem studoval v oboru zemědělství a titul jsem získal na České zemědělské univerzitě. Nabyté znalosti u nás v Angole využívám. Do Česka se vracím rád, mám zde přátele, česky umím,“ vysvětlil.

Jak dodal, jednou mu kamarádka vyprávěla o Černošíně. „Tak jsem to městečko opravdu chtěl vidět – naskočila mi ta myšlenka černoch – Černošín. Asi jsem tím paní trošku zaskočil, ale nakonec jsme se zasmáli. Tamní muzeum je úžasné, moc se mi tam líbilo, našel jsem i věci z historie zemědělství, poznal pana starostu. Mají to tam moc hezké,“ uvedl De Sousa.

Do muzea ho navedla Hana Bernhardtová. „My se známe řadu let z Prahy. Lourenco je skvělý vzdělaný člověk a moc si ho vážím,“ řekla Bernhardtová.

Bezdružické parní léto 2019
FOTO, VIDEO: Parní léto: davy lidí, dvě parničky a část mostu