Akce začne v 15 hodin a mezi hosty bude i badatelka Václava Jandečková a také dcera Emanuela Valenty paní Hana Moravcová. Falešná hranice byla totiž v letech 1948 až 1951 jakousi připravenou pastí na lidi, kteří chtěli uprchnout z tehdejšího Československa. „Otec byl oceňovaný vynálezce, ale nemohl zde pracovat, tak chtěl opustit zemi. Jenže ho vylákali na falešnou hranici sem do Jalového Dvora a pak zajali, vrátili zpět a zavřeli do Jáchymova do komunistického pracovního tábora,“ říká o svém otci Hana Moravcová.

Kudy do Jalového Dvora (repro Mapy.cz)Zdroj: Deník / Antonín Hříbal

Domnělé státní hranice s falešnými německými celnicemi a úřadovnami americké vojenské kontrarozvědky byly vytvářeny na řadě míst v západním pohraničí. Jedna taková naaranžovaná kancelář, ve které visela americká vlajka a portréty prezidentů Roosevelta a Trumana byla ve vile tzv. zámečku na Jalovém Dvoře. „Můj otec nikdy ale tuto falešnou hru neprohlédl,“ dodává paní Hana která téměř tři desetiletí sbírá a uchovává cenné dokumenty vztahující se ke konci minulého režimu, a otevření hraničního přechodu mezi Broumovem a Mähringem. „Jde o výstřižky z novin, převážně německých, různé plakáty, které jsme vytvářeli, dobové dokumenty a fotografie,“ dále říká s tím, že právě z těchto materiálů je poskládána nová kniha s názvem „30 let svobody a přátelství“.

Kniha autorek Hany Moravcové a Rosalinde Schöner bude představena při nedělním setkání v Jalovém Dvoře, kam účast přislíbili hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard, starostka Plané Martina Němečková, starosta Chodové Plané Luboš Hlačík, místostarosta Plané Pavel Nutil a místostarosta Chodové Plané Ctirad Hirš. Na místě bude připraveno malé hudební vystoupení Petra Pilného (akordeon) a Bohumíra Vítovce (tuba) a občerstvení.

Cesta na Jalový Dvůr osobním autem nebo pěšky

K informační tabuli, která bude umístěna u křižovatky lesních cest na Jalovém Dvoře (křížení cyklotras č. 2202 a 36) se dostanete nejlépe takto: na konci obce Broumov před sádkami odbočíte vlevo. Po lesní cestě stále do kopce, kudy vede i červená turistická značka. Po cca 2 km dojedete k pomníku, věnovanému Lesům města Planá. U pomníku se dáte vlevo a po cca 500 m jste na místě.

Pokud se rozhodnete jet autem až na místo, je pro to vhodná právě tato cesta, neboť Lesy České republiky, s. p., Lesní správa Přimda vydala pro tuto cestu souhlasné stanovisko s vjezdem do lesa.

Cesta na Jalový Dvůr autobusem

Odbor kultury města Planá organizuje pro zájemce přepravu autobusem.

Odjezdy autobusu: 14:00 – Planá autobusové nádraží, 14:15 – Chodová Planá zastávka u kostela, 14:20 – Kyjov, 14:25 – Zadní Chodov, 14:30 – Broumov. Návrat je plánován do 16:45 hodin.

Dvě obří hromady vápnitého dolomitu vyrostly u Lesné a Staré Knížecí Huti. Poslouží k vápnění lesního porostu mezi těmito příhraničními obcemi  na Tachovsku.
Na smrky u Lesné shodí vrtulník stovky tun vápence, lesům to prospěje